De eerste Reemoon Fruscan 7 op Australische bodem

De installatie van een gloednieuwe vierbaans sorteermachine die defecten op fruit detecteert, heeft geleid tot een hogere productiviteit voor een Australische citrusteler, in een jaar waarin de schade aan het fruit groter was dan in voorgaande seizoenen.

Clear Lake Citrus, een citrusteeltbedrijf gevestigd in Griffith, in de deelstaat New South Wales, heeft dit seizoen de Fruscan S7 voor het eerst in gebruik genomen. Algemeen directeur Patrick Mancini vertelt dat het bedrijf het stadium had bereikt waarin de oude apparatuur niet langer voldeed om fruit te leveren met de specificaties van de supermarktketens.

"De reden waarom we voor Reemoon hebben gekozen, is dat we naar hun fabriek zijn geweest en daar hebben gezien hoe ze de sorteermachines maken," vertelt Mancini.

"Toen de zoektocht naar een nieuwe machine tijdens de coronapandemie wat stilviel, deed Reemoon ons een aanbod dat ik niet kon weigeren. Reemoon leverde ons een van hun complete lijnen met zachte bakvullers. Bij het sorteerproces wordt de schade aan het fruit beperkt doordat een lift in de bak het fruit heel voorzichtig behandelt. Reemoon was ook zijn sorteertechnologie voor defecten aan het testen, die tot dan toe nog niet echt naar buiten was gekomen. Wij zijn een van de eersten die het gebruiken. We zijn langzaam alle defectenprofielen in kaart aan het brengen, maar de machine doet alles wat Reemoon beloofd had."

Clear Lake Citrus is een familiebedrijf dat 26 jaar geleden werd opgericht. Het is net begonnen met de teelt van eigen fruit, met name Navel- en Valencia-sinaasappelen, terwijl het daarnaast ook voor 50 andere telers fruit verpakt. Het bedrijft levert aan klanten in Australië en neemt nu ook weer de export op. Ook dit was een reden om het nieuwe systeem te installeren, want overzeese markten willen fruit van het hoogste niveau.

Mancini voegt eraan toe dat Fruscan S7 een uiterst nuttige technologie is, vooral dit seizoen, want het is volgens hem een van de slechtste jaren op het gebied van gebreken bij fruit.

"We hebben veel regen gehad. Het weer is ons niet goed gezind geweest", zei hij. "Er zijn veel soorten onvolkomenheden aan het fruit die we normaal niet tegelijkertijd zien opduiken. Ofwel zie je een lichte vlek ofwel een albedo (een gezwollen schil). Het is meestal het een of het ander. Dit jaar zien we alles tegelijk. Het is goed dat we nu de sorteerlijn hebben, want zo kunnen we alle verschillende soorten onvolkomenheden beoordelen en uitsorteren. Het verbetert onze productiviteit omdat we beter en juister kunnen bepalen wat klasse I-, klasse II- of premium fruit is. We hebben minder arbeidskrachten nodig om het fruit te sorteren én het werk wordt nauwkeuriger gedaan. We hebben er heel veel vertrouwen in dat we de klant precies geven wat hij wil."

Reemoon is een in China gevestigd bedrijf. Een andere factor die tot de aankoop van deze technologie heeft geleid, is de technische ondersteuning. Mancini zegt dat Reemoon niet alleen de machine heeft geïnstalleerd, maar ook in Australië gevestigde technici ter beschikking heeft gesteld voor het doorlopen van de nieuwe technologie.

"Zodra de containers arriveerden, was het alle hens aan dek", zegt Mancini. "Ze hadden mensen om alles perfect te installeren en binnen drie weken was de lijn zoals gepland operationeel. Ik ben eigenlijk erg verrast door de kwaliteit van de machine. Soms weet je niet goed wat je gaat krijgen, maar zelfs de Australische technici die de machine in elkaar hadden gezet, zeiden dat het een robuuste machine is en dat Reemoon materialen van hoge kwaliteit gebruikt. Een groot pluspunt van Reemoon is dat ze ervoor zorgen dat er een technicus aanwezig blijft totdat je je helemaal comfortabel voelt met de werking van de machine. Ze sturen niet zomaar iemand voor een paar dagen. De ondersteuning die we hebben gekregen is ongeëvenaard."

De machine is geschikt voor alle citrusrassen: Navel-sinaasappelen, Valencia-sinaasappelen, grapefruit en citroenen. Schakelen tussen programma's is heel eenvoudig en het vereiste kwaliteitsniveau wordt steeds gehaald.

Reemoon organiseert deze week een evenement in Griffith voor meer dan een dozijn bedrijven uit de hele regio, tot aan Mildura en Zuid-Australië toe, die aanstaande woensdag een presentatie van de nieuwe lijn en rondleiding bij Clear Lake Citrus zullen bijwonen.

Voor meer informatie:
Patrick Mancini
Clear Lake Citrus
Tel: +61 2 6962 7659 (Australië)
office@clearlakecitrus.com.au 

Dennis Clock
Reemoon
Whatsapp: +86 182 7070 6759 (China)
overseas1@reemoon.com.cn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven