Bier gemaakt van Nederlandse kasbananen

Als het dan eenmaal lukt om in Nederland bananen te telen, wil je er ook wat mee. Daarom sloeg het Edese Neder Banaan de handen ineen met brouwerij Kleiburg in Amsterdam. Het resultaat? Biri Bana. Het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen. En al smaakt-ie zeer toegankelijk, er zit een addertje in de kas, zo valt te lezen bij Neder Banaan. Biri Bana is namelijk een bier met een boodschap.

Eerste oogst
Bananen van Hollandse bodem. Dat kan toch niet? Nee, dat klopt. De allereerste Nederlandse bananen groeien dan ook in een kas. Want juist die bodem is het probleem. De banaan wordt wereldwijd bedreigd door bodemschimmel. Om uitsterven te voorkomen, startten in 2018 de Wageningen University & Research en voedselproducent en -leverancier Neder Groep met het project Neder Banaan in Ede.

Het resultaat: in 2021 oogstten ze de eerste bananen uit de kas. En omdat ze het zonde vonden om deze speciale bananen zomaar in de supermarkt te verkopen, besloten ze het experiment met brouwerij Kleiburg aan te gaan. In 2022 zag Biri Bana het levenslicht.

De kas van Neder Banaan in Ede

Niet op iedere hoek van de straat
Natuurlijk willen de makers dat heel Nederland kennismaakt met Biri Bana. “Maar”, vult mede-ontwikkelaar Pieter Vink aan, “het moet niet op iedere hoek van de straat te koop zijn. Het is niet alleen een speciaalbier, maar ook een speciaal bier. Biri Bana heeft een verhaal dat verteld mag worden. Dus de betere horecazaken die het schenken, moeten het ook leuk vinden om het verhaal van de Neder Banaan te delen. Zo brengen we het uitsterven van de banaan op een lekkere manier onder de aandacht.”

Weizen met een vleugje banaan
Het allereerste Nederlandse bananenbier is een fruitige dorstlesser met een zomerse twist. Biri Bana is gemaakt van gemoute tarwe, omdat tarwebier van zichzelf al lichtzoete tonen heeft die goed samengaan met banaan. Om de aroma’s van de banaan te bewaren, voegen de brouwers de banaan pas tijdens het vergisten toe. Zo ontstaat een licht troebel witbier met 5,5% alcohol, een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Een mooi terrasbier in de stijl van de geliefde Weizen-bieren, maar dan nét even anders.

Bron: Neder Banaan

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven