Tobi Seeobst

"Zwakkere vraag in de vakantie wordt een uitdaging"

Dit jaar staat er voor de Zwitsers een overvloed aan zachtfruit ter beschikking, deelt Martin Egger (rechts), productspecialist bij handelsonderneming Tobi Seeobst uit Thurgau, ons mee. "Dankzij het weer wordt er in de hele sector een zeer goede oogst verwacht. Na twee jaar pandemie zullen veel Zwitsers dit jaar hun zomervakantie in het buitenland doorbrengen. Ik verwacht dan ook dat de vraag gedurende deze periode vrij zwak zal zijn en dat het een uitdaging wordt om alle product op de markt te brengen.“


Blauwe bessen aan de struik en verpakte frambozen

De oogst is dit jaar erg vroeg begonnen. "Meerdere telers hebben me al verteld dat ze nog nooit zoveel hebben kunnen oogsten in deze tijd van het jaar." Ondanks het goede aanbod en de stijgende teeltkosten zijn de prijzen tot nu toe kostendekkend tot tevredenstellend geweest.


Zwitserse aardbeien in punnets

Zwitsers zachtfruit in opmars
Zowel de teelt alsook de consumptie van Zwitsers zachtfruit is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, ziet Martin. "Zwitsers zachtfruit is duidelijk een trend en er komt ieder jaar meer volume op de markt. Aardbeien zijn in de afgelopen jaren min of meer constant gebleven, maar bij het overige zachtfruit zie ik daarentegen een interessant groeipotentieel, vooral bij blauwe bessen. Wat ook meespeelt is de sterke focus van de belangrijkste retailketens op Zwitsers fruit en de grensbescherming die voor het gehele assortiment, met uitzondering van blauwe bessen en kruisbessen, geldt."


Ook rode bessen en bramen worden steeds populairder

"Blauwe bessen en rode bessen worden wat volume betreft vooral in het oosten van Zwitserland geteeld, aardbeien en frambozen groeien en gedijen daarentegen in heel Zwitserland," vervolgt Martin. Dankzij de minimale aanwezigheid van importgoederen en het jaarlijks groeiende volume kan het Zwitserse zachtfruit inmiddels tot in oktober verkocht worden. Er zijn wat betreft de productafname geen grote verschillen tussen de belangrijkste retailketens. Martin: "Iedereen streeft ernaar om zo lang mogelijk Zwitsers zachtfruit aan te bieden, bij voorkeur uit de regio en in een passende, milieuvriendelijke verpakking."


Plukrijpe bramen aan de struik

Inhaalbehoefte bij biologisch zachtfruit
Tobi Seeobst levert vanuit Egnach sinds veertien jaar conventioneel en biologisch fruit uit Zwitserse teelt aan de gehele Zwitserse levensmiddelenhandel. "Biologische teelt zien we bij zachtfruit nog niet zoveel, hoewel biologische blauwe bessen en aardbeien al goed zijn ingeburgerd", zegt Martin tot slot.


Frambozen uit Zwitserse teelt

Foto's: Sonnenhof Beeren / M.Müller

Voor meer informatie:
Martin Egger
Tobi Seeobst AG
Tel: +41 71 474 70 21
m.egger@tobi-fruechte.ch 
www.tobi-fruechte.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven