Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coöperatie Hoogstraten ontvangt handelaren voor haar Smaakdagen Zachtfruit

Tholen - "Mijn smaak is allereenvoudigst, ik ben altijd tevreden met het beste." Met deze quote van Oscar Wilde opende Jan Engelen dinsdag 28 juni de Smaakdagen Zachtfruit van Coöperatie Hoogstraten. De Belgische coöperatie organiseert op dinsdag 28 en woensdag 29 juni deze smaakdagen voor haar relaties om kennis te maken met de verschillende rassen van het zachtfruit, het onderzoek dat ermee gepaard gaat en de teelt. "We vinden het belangrijk dat ze weten wat voor werk en kennis er in de teelt gaat zitten."

Klik hier voor de fotoreportage

Op een zonovergoten dag ontving de coöperatie haar klanten op het Proefcentrum van Hoogstraten. De eerste Smaakdagen Zachtfruit ontstond in navolging van eenzelfde principe van de coöperatie om de kennis over haar tomaten te delen. "Hier ontvingen we zo veel positieve reacties op, dat we merkten dat er behoefte was om de kennis te delen en te laten zien wat we hier doen", gaat Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten door. "Daarop ontstond het idee om het vakmanschap rond het zachtfruit ook te delen door middel van smaakdagen." Met een rondleiding op het Proefcentrum en de blauwe bessenplantage van teler Tom Mertens kregen de toegestroomde handelaren een kijkje in de keuken. Zo werd bijvoorbeeld de werking van UVC-robot uitgelegd, die 's nachts door de planten rijdt. "Met UVC-lampen bestrijdt het automatisch zo'n anderhalf hectare per nacht tegen schimmels", legt onderzoeker van Proefcentrum Hoogstraten Peter Melis uit.


Jean-Philippe Morrier (Calsa), Olivier De Meyer (Demargro) en Curd Vanmarcke (Vergro)

"Er zijn veel factoren die een ras doen slagen. Smaak is natuurlijk belangrijk, hoe subjectief het ook is. De volumes die van de plant komen, de houdbaarheid van het fruit dat het geeft en de ziektegevoeligheid zijn echter ook factoren waar rekening mee moet worden gehouden." De onderzoeker gaat in de kassen in het Belgische Voort in op het rassenonderzoek dat aldaar wordt uitgevoerd. Een onderzoek dat verschillende stadia moet doorlopen. "Zo starten we met screening van nieuwe rassen die we tegenkomen, uit bijvoorbeeld het buitenland", gaat Maarten Hofkens van het Proefcentrum verder. "Vervolgens gaan we van start met de rassenproeven, met focus op vruchtkwaliteit, houdbaarheid, ziektegevoeligheid, groeiwijze, productie en sortering. Waarna we overgaan op teelttechnisch onderzoek om de optimale manier van telen te vinden. Dit wordt vaak gecombineerd met proeven bij telers op de plantage. Om ten slotte het ras aan een praktijkproef te onderwerpen."

Na het theoretische deel was het echter aan de handelaren om zelf de verschillende rassen eens te proeven en te beoordelen. "We vinden het belangrijk om te leren welke rassen bij onze klanten het meest gewaardeerd worden", aldus Jan. Daarop werden de verschillende rassen, onderverdeeld in junidragers (eenmalige oogst) en doordragers (kleinere volumes, maar over het hele seizoen door geoogst), uitgestald. "Doordragers (zoals Murano, Favori en Aurorakarima) worden echter normaliter voor minder verkocht aan de klok, omdat de smaak over het algemeen als minder dan die van de junidragende rassen (zoals Elsanta, Sonsation en Falco) wordt gezien." Peter lichtte echter een tipje van de toekomstige sluier door de verwachting uit te spreken dat er nu een veelbelovend doordragend ras in het rassenonderzoek zit dat over twee jaar bij heel veel telers zal hangen. Bij een rondje langs de handelaren bleken de junidragers echter vooralsnog de voorkeur te genieten.


Telers Gert Mulders, Peter Leenaerts en Tom Mertens

De middag werd afgesloten op de blauwe bessenplantage van Tom Mertens. De teler nam, samen met enkele concullega's, het toegestroomde publiek mee de plantage in waar hij het een en ander toelichtte over de arbeidsintensieve Belgische blauwe bessenteelt. De pluk van het fruit wordt nog altijd met de hand gedaan, mede om het donslaagje van de blauwe bessen te beschermen. "Zo kunnen we zo'n 6 à 7 kilo per uur plukken", aldus Tom. "Bovendien is de kwaliteit dit jaar echt uitzonderlijk goed." Een claim die beaamd werd door de handelaren toen er zelf geplukt mocht worden. Bij terugkomst kon er nog een laatste proef gedaan worden van het assortiment van de telers van Hoogstraten, waaronder de unieke Belgische meloenen van Tom Verdonck van Tomeco.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
info@hoogstraten.eu  
www.hoogstraten.eu