"Chinese gembermarkt zal in oktober verbeteren"

De nieuwe oogst gember uit Zuid-China is onlangs op de markt gekomen. De gemberoogst in Zuid-China is een maand later dan vorig jaar. De kwaliteit is verre van ideaal. "De reden voor deze situatie is een historisch record van 58 regendagen achter elkaar. De gemberplanten hebben als gevolg van deze slechte weersomstandigheden te lijden gehad van ziekten. De opbrengst per ha is naar schatting met 20-30% gedaald," aldus Ye Qiaowei van Fujian Fresh Trade.

Naast de slechte kwaliteit van verse gember baart ook de kwaliteit van de gember van vorig jaar die momenteel is opgeslagen, zorgen. Een groot deel van de opgeslagen gember vertoont tekenen van verrotting. Meer dan 20% van de overzeese klanten vragen om terugbetaling omdat de gember tekenen van rot vertoonde.

Ye Qiaowei: "De oogst in Shandong begon 15 dagen later dan gewoonlijk en de aanhoudende regenval tastte de gember aan, zodat 70%-80% van de gember in de koelopslag te kampen had met productkwaliteitsproblemen. Iedereen leed financieel verlies, zowel de telers als de retailers."

De vooruitzichten op de exportmarkt zijn niet veel beter. De huidige exportprijs ligt veel lager dan rond deze tijd in voorgaande jaren. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder in de eerste plaats de hierboven beschreven situatie. De kwaliteit van de producten is niet goed genoeg. Ten tweede heeft de aanhoudende pandemie gevolgen voor de distributie. Er is een tekort aan scheepscontainers en de verladingskosten zijn nog steeds hoog. Ten derde hebben de gembergebieden over de hele wereld overvloedige oogsten gehad. De opbrengsten in Peru en Thailand zijn dit jaar enorm.

Wat de vooruitzichten voor de toekomst betreft, denkt Ye Qiaowei dat "de aankoopprijs van zaailingen dit jaar zal stijgen. De prijs van oude gember uit de koelopslag zal waarschijnlijk niet verbeteren, maar begin oktober zal de oogst van gember uit Shandong op de markt komen en dan zal de prijs stijgen. De prijs zal stijgen omdat de totale oppervlakte die dit jaar in Shandong aan gemberplantage is gewijd met ongeveer 30% is afgenomen en de opbrengst per ha met ongeveer 40% is gedaald, zodat het totale aanbod veel kleiner is dan gewoonlijk. Wij planten hoofdzakelijk Zuid-Chinese gember in Fujian en Yunnan. Dat is een andere vari√ęteit dan de gember uit Shandong. De gember uit Shandong is sappiger en niet pittig, terwijl de gember uit Zuid-China malser is en sterker van smaak."

Voor meer informatie:
Ye Qiaowei
Fujian Fresh Trade Co., Ltd.
+86 187 6069 9693
894058817@qq.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven