Rainer Bausch

Vanwege de grote oogst tot in juni Duitse uien beschikbaar

Voor het Hessische groothandels- en dienstverleningsbedrijf Rainer Bausch wordt de handel in de zomer door importaardappelen en -uien bepaald. "Begin juni zijn we bij de consumptieaardappelen steeds meer overgeschakeld op importen uit Spanje. Ik zou de kwaliteit van de geïmporteerde goederen tot nu toe eerder wisselend noemen", meldt directeur Christian Bausch (rechts), die tevens verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop bij het bedrijf.

Het Spaanse vroege aardappelseizoen zal naar verwachting nog circa twee weken duren. Inmiddels worden in Zuid-Hessen al de eerste vroege aardappelen van dit seizoen gerooid, en volgens de eerste gegevens zou de oogst vrij groot uitvallen, vervolgt Christian.

Naast aardappelen en uien zal Bausch over circa twee weken ook regionale, verse knoflook aanbieden. Na afsluiting van het seizoen in augustus wordt er tot in januari gedroogde knoflook aangeboden.

Winteruienoogst gaat van start
Ondertussen wordt ook de uienmarkt gedomineerd door geïmporteerde goederen, schetst Christian. "In opdracht van de retail verpakken wij nu voornamelijk uien uit Nieuw-Zeeland. De vraag is zeer tevredenstellend voor de tijd van het jaar." Vergeleken bij andere jaren is het Nieuw-Zeelandse seizoen dit jaar relatief laat begonnen. "Vanwege de grote oogst waren er tot in de eerste week van juni Duitse uien uit bewaring beschikbaar, terwijl de laatste voorraden doorgaans uiterlijk half mei op de markt komen."

De Hessische winteruien worden nu succesvol gerooid, zodat er over drie weken weer overgestapt kan worden naar een overwegend regionaal aanbod, schetst Christian de naderende seizoenswisseling. "We kunnen tot 80 procent van de vraag naar gele uien met Duits aanbod dekken. Rode uien worden in ons verzorgingsgebied daarentegen minder geteeld. We hebben elk jaar circa 200 ton uit regionale teelt ter beschikking, en de tendens blijft ongewijzigd. Tegelijkertijd is de vraag vrij beperkt vergeleken bij de vraag naar gele consumptieuien."

Regionale areaalontwikkeling
Als gevolg van de door de oorlog veroorzaakte graantekorten kan ook in deelstaat Hessen niet worden uitgesloten dat telers overstappen van de teelt van aardappelen en uien op de teelt van tarwe of andere graansoorten, aldus Christian. "Een areaalafname in de aardappel- en uienteelt ten gunste van de graanteelt zullen we dit jaar nog niet merken. De prijsontwikkelingen in de herfst, oftewel tijdens de hoofdoogst van de aardappelen, zullen doorslaggevend zijn voor de nabije toekomst. Op basis daarvan zullen veel telers een beslissing nemen."

Voor meer informatie:
Christian Bausch
Rainer Bausch GmbH
Kartoffel- und Zwiebelgroßhandel
Blumenstrasse 11
D-35423 Lich Langsdorf, Duitsland
Tel: +49 (0)6 404 4906
info@kartoffelbausch.de
www.kartoffelbausch.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven