Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onubafruit

"Vroeg in het seizoen veel blauwe bessen oogsten zodat overzeese import afneemt"

De export van bederfelijke waren per schip wordt een steeds grotere uitdaging. Ligt daar geen ruimte voor de Europese teelt om jaarrond product op de markt te brengen? Wat betreft blauwe bessen is de teelt de afgelopen jaren over de hele wereld sterk toegenomen en er lijkt nog niet meteen een einde aan de groei te komen, zodat de prijzen vermoedelijk nog zullen dalen. Meer opbrengst tegen lagere kosten kan dan de sleutel zijn tot een winstgevende teelt. Is dat mogelijk? Zijn we er klaar voor?

"Ik denk dat blauwe bessen de komende jaren te maken zullen krijgen met een fors overaanbod. Veel kleinschalige telers en grote teeltbedrijven hebben zich op een product gestort dat relatief eenvoudig te telen is, in de hoop de winsten te maken die de afgelopen jaren werden behaald", zegt Francisco Sánchez, manager van Onubafruit. "Zowel in Huelva als in Marokko, Peru, Chili, Zuid-Afrika, Polen en nog enkele andere landen is het blauwe bessenareaal flink uitgebreid en zal het aanbod nog fors toenemen tot op het punt dat het de vraag ruim zal overtreffen. Vorig jaar hadden we hier in Spanje nog een goed seizoen omdat er 20% minder aanvoer was, maar het moet gezegd dat het aantal nieuwe percelen ronduit indrukwekkend is. We hebben het natuurlijk over een superfood dat niet alleen gezond is, maar ook lekker en bij iedereen die het proeft in de smaak valt. De consumptie zal nog wel wat stijgen, maar ook de prijs gaat dalen in de komende jaren naarmate de teelt toeneemt", voegt hij eraan toe.

Terwijl Huelva volgens Francisco Sánchez de handicap heeft van de schaarste aan watervoorraden en arbeidskrachten, botst de import van blauwe bessen uit het zuidelijk halfrond op een ander probleem: het transport. "Al meer dan twee seizoenen lijden de landen die blauwe bessen over zee vervoeren onder de hoge tarieven. Maar niet alleen de hoge kostprijs is een pijnpunt, er bestaat ook telkens grote onzekerheid omtrent het tijdstip van aankomst op bestemming, wat een enorm risico betekent voor bederfelijke goederen. Geen enkele verdeler wordt wild van een product waarvan niet bekend is wanneer het zal aankomen en of het in goede staat zal aankomen."

Desondanks gaat de tweedegraadscoöperatie Onubafruit door met het uitbreiden van de blauwe bessenteelt, zij het met een radicale rassenomschakeling. "We zagen al een tijdje wat er aan gaande was, dus we hebben geïnvesteerd in onderzoek en zo hebben we vijf nieuwe rassen ontwikkeld waarvan we denken dat ze een revolutie teweeg zullen brengen in de markt", zegt Francisco Sánchez.

Van deze nieuwe rassen brengt de manager van Onubrafruit het vroegste ras voor het voetlicht. Het is een blauwe bes die volgens hem veel eerder zal worden geoogst dan alle andere rassen in Huelva. "Het vroegste ras in Huelva is tot nu toe Snowchaser, een blauwe bes die vanaf eind februari wordt geoogst. Maar nu hebben we een ras dat vanaf eind november wordt geplukt. De eerste volumes uit Peru komen eind oktober op de Europese markt en Peru blijft aanvoer hebben tot en met januari, terwijl Chili en Zuid-Afrika van januari tot en met maart met grote hoeveelheden aanwezig zijn in Europa. We zullen vroeg in het seizoen aanbod hebben en zelfs met zulke goede opbrengsten per vierkante meter dat de overzeese import de komende jaren misschien wel eens drastisch zou kunnen afnemen."

"Wij denken dat de rassen die eraan komen de markt zodanig zullen veranderen dat de blauwe bessenpercelen van vandaag er binnen 5 jaar totaal anders zullen uitzien. Het wordt zaak om grotere hoeveelheden op de markt te brengen, niet tegen de prijzen van de afgelopen jaren – want dat is een utopie –, maar tegen prijzen die winstgevend blijven in verhouding met de investering. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze meer produceren tegen lagere kosten. Wij kunnen dat", beweert Francisco Sánchez.

"De resultaten van de testen van deze rassen zijn redelijk betrouwbaar, zowel wat betreft de oogst als het vermarkten van voldoende hoeveelheden, dus we hopen eind dit jaar de nieuwe blauwe bessen al op de markt te kunnen brengen", blikt de manager van Onubafruit al vooruit op het begin van het seizoen 2022/2023.

Voor meer informatie:
Onubafruit
Tel: +34 959 54 08 44 (Spanje)
onubafruit@onubafruit.com
www.onubafruit.com

Publicatiedatum: