Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moeilijk citroenenseizoen voor Argentinië verwacht

Argentinië zal dit seizoen naar verwachting tussen de 1,8 en 2 miljoen ton citroenen oogsten, waarvan gewoonlijk slechts 25% als vers product op de markt wordt gebracht. De lage beschikbaarheid aan containers en de stijging van de kosten bemoeilijken momenteel echter de export.

"Voor een vracht die vorig jaar 2.000 dollar kostte, moet nu al gauw 7.000 dollar op tafel worden gelegd, als je al een container vindt", vertelt José Carbonell, directeur van de Argentijnse Citrusfederatie (Federcitrus). "Dat geldt natuurlijk voor alle exportactiviteiten. Naar China kunnen we tegenwoordig bijvoorbeeld niets exporteren, omdat het zendingen zijn die koudebehandeling vereisen, wat de kosten verhoogt en ons concurrentievermogen vermindert."

"Daarnaast is het teeltbeheer in de boomgaarden gecompliceerd, want meststoffen en middelen voor onkruidbestrijding zijn twee keer zo duur geworden. We hebben ook hogere administratieve lasten, een hoge belastingdruk en problemen met het innen van belastingteruggaven bij export", voegt Carbonell eraan toe.

De teler is van mening dat de combinatie van deze factoren een impact zal hebben op de volgende oogst van citrus en andere gewassen zoals suikerriet in het noordwesten van Argentinië, omdat er minder gebruik zal worden gemaakt van technologie.

"Persoonlijk heb ik er vertrouwen in dat de Russische markt in juli dynamischer zal worden, maar waarschijnlijk zullen we minder exporteren dan vorig jaar. De Europese Unie is onze belangrijkste bestemming en hoewel het lagere prijzen betaalt, hopen we dat dit op korte termijn iets verbetert. In Spanje is de oogst met 300.000 ton gedaald en daarom denk ik dat er iets meer ruimte is voor ons product", legt hij uit.

Bron: bichosdecampo.com

Publicatiedatum: