Siciliaanse druiven munten uit

"Het Siciliaanse druivenseizoen is weer aangebroken, al is het dit jaar een tiental dagen later dan gebruikelijk. We zijn al volop aan het oogsten en de volumes zijn aanzienlijk. Ook de vraag is goed, dankzij het goede weer, want dat helpt natuurlijk bij de afzet", zegt Salvatore Consoli, voorzitter van telersvereniging OP Opens, die ons vertelt wat zijn bevindingen zijn van het huidige druivenseizoen.

Salvatore Consoli

"De markt reageert goed en de afzet verloopt vlot. Anderzijds hebben we natuurlijk wel te maken met stijgende kosten voor grondstoffen en brandstof. Landbouwdiesel is bijvoorbeeld in één jaar tijd bijna verdrievoudigd in prijs, en dan hebben we het nog niet over de kosten van ijzer, plastic, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De telersprijzen voor de druiven zijn iets lager dan vorig jaar en de hogere kosten worden dus niet gecompenseerd, waardoor het bedrijfsinkomen verder daalt en investeringen een halt worden toegeroepen. Een ander probleem is het gebrek aan mankracht. Gelukkig hebben we momenteel niet al te veel last van concurrentie uit Apulië of Spanje, want wij komen eerder op de markt, maar er is wel veel Egyptisch product. We moeten ook nog het gat in de afzet dichtrijden dat er gekomen is door de vertraging van de oogst."

"Wat ons wel vooruithelpt is onze keuze van enkele jaren geleden om te investeren in pitloze rassen, die al langer in het buitenland populair zijn en sinds een paar jaar ook in Italië aanslaan. Op Sicilië wordt de groei op ongeveer 10% geraamd, maar voor ons bedrijf is dat de afgelopen twee jaar bijna 50% per jaar geweest."

"Het goede niveau op vlak van kwantiteit en kwaliteit, met onder meer een hoge Brix-waarde, is te danken aan de vroege komst van de zomer, terwijl de hoge temperaturen ook de afzet bevorderen. Druiven zijn traditioneel een zomerfruit, hoewel hitte een gevaarlijke vijand kan zijn voor de teelt. Dat zagen we vorig jaar nog. Maar mooie temperaturen zijn wel goed voor de afzet. Zo steeg de consumptie vorige week nog met 20%", legt Consoli uit.

"Het seizoen van de vroege rassen zal ongeveer eind juli eindigen. Dan kunnen we al een voorlopige balans opmaken van het eerste deel van het Siciliaanse druivenseizoen. Ook in het middellate seizoen focussen we op pitloze rassen, die in de Mazzarrone-streek zelfs bij de kleinere bedrijven een groei doormaken. Het gaat in de meeste gevallen om een vervanging van de Italia druif op de oudere percelen die de laatste jaren steeds minder winstgevend is geweest omwille van diverse redenen. Het Italia ras heeft onder andere een vrij hoge productiekost. Maar omdat de Italia druif voor ons de traditie symboliseert, zullen we dit ras altijd blijven telen. De zoete smaak van die druif is op onze breedtegraad ongeëvenaard", besluit de expert.

Voor meer informatie:
Salvatore Consoli
OP Opens
Tel: +39 (0)933 29779 (Italië)
Tel: +39 (0)933 29133
info@opopens.it
www.opopens.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven