Kiwi-oogst in Nieuw-Zeeland valt lager uit

De oogst van het grootste tuinbouwproduct van Nieuw-Zeeland, de kiwi, is ondertussen grotendeels afgerond. Op bijna alle 2.800 boomgaarden van Kerikeri in het noorden tot Motueka in het zuiden zijn de kiwi’s geplukt. Verwacht werd dat er een recordoogst zou plaatsvinden van ten minste 190 miljoen trays van elk gemiddeld 30 kiwi's, waarmee het record van vorig jaar van ruim 177 miljoen trays zou worden verbroken. Een herzieningen van de raming duidt nu echter op een lagere opbrengst dan in 2021, waarschijnlijk omwille van een combinatie van factoren zoals de beschikbaarheid van arbeid, gewasbelasting en weersomstandigheden. Experts zijn nog aan het onderzoeken wat de precieze redenen zijn.

Het is ook het eerste jaar geweest dat de nieuwe RubyRed kiwi's van Zespri als commercieel ras werden geplukt, gevolgd door de gele en groene rassen. De zoete, naar bessen smakende rode kiwi werd geplukt voor supermarktketens in Nieuw-Zeeland en overzeese markten.

Ondanks de onzekerheid over het seizoensgebonden arbeidsaanbod aan het begin van het jaar, kregen alle telers de kans om arbeiders aan te werven om hun kiwi's te plukken en verpakken. Het succes van de kiwi-oogst hing af van het vermogen van de sector om het door de veranderende coronamaatregelen beperkte arbeidsaanbod efficiënt in te zetten. Het werd niet gemakkelijk om het benodigde aantal van 24.000 seizoensarbeiders te halen vanwege coronabesmettingen en gesloten grenzen die de 6.500 backpackers, die traditioneel tewerkgesteld worden in de oogst, buiten hielden.

Colin Bond, CEO van New Zealand Kiwifruit Growers Inc. (NZKGI), zegt anderzijds dat de kiwisector door haar ervaring met Covid-19 in de twee voorgaande seizoenen geleerd had om de processen in de toeleveringsketen te stroomlijnen om de voorzienbare risico's te beperken.

"Telers en andere sectorpartijen stonden onder enorme druk om ervoor te zorgen dat de Nieuw-Zeelandse kiwi's werden geoogst. Onze sector speelt een cruciale rol bij het verschaffen van werk aan zowel vaste werknemers als seizoensarbeiders en bij het ondersteunen van lokale bedrijven die op de een of andere manier met de sector verbonden zijn in de kiwiteeltregio's in heel Nieuw-Zeeland. Ik wil ook speciaal de seizoensarbeiders van de eilanden in de Stille Oceaan vermelden die onder buitengewone omstandigheden bereid waren om hier te komen werken toen het moeilijk was om Nieuw-Zeelanders te vinden voor de jobs", zegt Colin. "Zonder hen zou het ons waarschijnlijk niet gelukt zijn al het fruit te oogsten."

Om seizoensarbeiders aan te trekken om de oogst te plukken en te verpakken, voerde NZKGI voor het vierde jaar op rij campagne om het seizoenswerk te promoten bij Nieuw-Zeelanders. De campagne werd gevoerd op verschillende mediakanalen en gaf omstandig uitleg over wat het werk precies inhield.

Bijna alle pakstations meldden NZKGI dat ze minstens het minimumloon van $ 22,75 per uur zouden betalen. Het plukken van kiwi's zou het minimumloon zelfs ruimschoots overtreffen met een gemiddelde van $ 27 per uur (net zoals vorig jaar, toen het minimumloon nog op $ 20 per uur lag). NZKGI praat momenteel met de sector om na te gaan wat het uiteindelijke loon is geweest in 2022.

Telers hebben ook dit jaar te maken gehad met hogere kosten, zoals lonen, die van invloed zijn op de bedrijfswinst. De toename van kosten voor arbeid, brandstof en transport, naast het voorspelde lagere oogstvolume, zal de inkomsten van de bedrijven zeker beïnvloeden. Het inkomen van telers is niet alleen belangrijk voor henzelf, maar ook voor de economische bijdrage die ze leveren aan hun gemeenschap. De kiwisector is een belangrijke speler voor gemeenschappen in heel Nieuw-Zeeland en droeg vorig jaar $ 2,2 miljard bij.

Bron: nzherald.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven