Nieuw-Zeelandse kiwi-fruitsector verwacht winstdaling

Zespri, de marktleider in kiwi's, heeft een update naar de telers gestuurd, waarin een behoorlijke winstdaling voor dit jaar wordt voorspeld. Vorig jaar boekte Zespri een recordwinst van 361,5 miljoen dollar (214,9 mln euro), maar dit jaar zal dat naar verwachting dalen tot tussen de 227 en 247 miljoen dollar (134,9 en 146,8 mln euro).

Volgens Carol Ward, woordvoerder van het bedrijf, is het een moeilijk seizoen geweest: "Vorig jaar was zo'n recordjaar voor ons, maar dit jaar hebben we minder licenties beschikbaar gesteld aan onze telers en hebben we ook een iets kleinere oogst. Dus dat heeft ertoe geleid dat onze winstverwachting voor het jaar naar beneden is bijgesteld."

Ward zei dat telers dit seizoen nog steeds een goed rendement zouden moeten behalen, ondanks de dip. "Het belangrijkste waar we ons met onze telers op richten is het OGR (Orchard Gate Return), dat gaat over de opbrengst die het fruit dat zij telen voor hen oplevert."

De grootste kiwiteler van het land, Seeka, heeft zijn marktvooruitzichten eveneens naar beneden bijgesteld. Volgens de teler is de oogst nu voltooid en zijn de totale volumes groene kiwi's met ongeveer 17 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl de opbrengsten van gele kiwi's met ongeveer 10 procent zijn gedaald. Als gevolg van de lagere volumes verwacht Seeka dat de nettowinst voor belastingen over het hele jaar tussen de 9 en 11 miljoen dollar (5,3 en 6,5 mln euro) zal bedragen.

Bron: rnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven