Overeenkomst voor duurzame blauwe bessenteelt in Chili

Om schone technologieën en duurzame praktijken te integreren in de teelt van blauwe bessen in de Chileense provincie Biobío heeft Ronald Bown, voorzitter van de Vereniging van Fruitexporteurs van Chili (Asoex), een Overeenkomst voor Schone Teelt – een initiatief van de Chileense overheid – ondertekend die ongeveer 30 blauwe bessentelers in Biobío ten goede zal komen.

Tijdens de virtuele ondertekening van de overeenkomst is ook een gelijkaardig akkoord voor de tuinbouw in het algemeen geratificeerd. Beide initiatieven zullen worden gefinancierd met middelen van de regionale overheid van Biobío. Er wordt ruim € 300 miljoen voorzien uit het Nationaal Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Agentschap voor Duurzaamheid en Klimaatverandering zal toezien op de uitvoering van het programma "Strategieën voor een Schone Teelt en Economische Heropleving in de provincie BioBío".

Concurrentievermogen versterken
De overeenkomst richt zich op telers in de provincie Biobío, met als doel de duurzaamheid en het concurrentievermogen van de blauwe bessensector te versterken.

"De fruitsector ontwikkelt in het kader van het programma '2030: Samen Onze Fruitexport Versterken' al geruime tijd duurzaamheidsinitiatieven op het gebied van milieu, economie en sociale cohesie. De overeenkomst die we vandaag ondertekenen dankzij de inspanningen van het Blauwe Bessencomité, het Agentschap voor Duurzaamheid en Klimaatverandering, de provinciale overheid van Biobío en de blauwe bessentelers is daar een belangrijk onderdeel van. Er zullen initiatieven worden ondernomen om meer concurrentievermogen te ontwikkelen, toegang tot exportmarkten te creëren en maatregelen te nemen om ons aan te passen aan de klimaatverandering. Dat zal gebeuren via kennisoverdracht en de implementatie van duurzame technologieën", zei Ronald Bown.

De voorzitter van de vereniging voegde eraan toe dat Chili tijdens 2021-2022 meer dan 107.000 ton heeft geëxporteerd, waarvan ruim 10.000 ton afkomstig was van de provincie Biobío.

De technisch directeur van het Blauwe Bessencomité, Julia Pinto, gaf enkele specifieke doelstellingen van de overeenkomst aan:

  • De kennis van de telers vergroten;
  • Een goed bedrijfsbeheer, preventiemaatregelen en efficiënte en duurzame teelttechnieken promoten;
  • Efficiënt omgaan met water, energie en bodem;
  • Het afval dat tijdens het teelt- en productieproces ontstaat identificeren en beheren;
  • Nieuwe technologieën toepassen die duurzame teelt en verwerking van blauwe bessen mogelijk moet maken.

Voor meer informatie:
Asoex
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven