Ecuador

"40% van bananen dreigt export mis te lopen als toegangswegen geblokkeerd blijven"

De aanhoudende, reeds twee weken durende, massale protestacties in Ecuador, de grootste exporteur van bananen ter wereld, brengt de uitvoer van meer dan 40% van het resterende bananenaanbod in gevaar, terwijl de sector ook om andere redenen al onder druk stond. "De verliezen in de eerste week bedroegen al meer dan $ 20 miljoen, die van vorige week zijn nog niet gekend. Meer dan 2.000 containers met bananen konden niet worden verzonden vanwege geblokkeerde wegen in belangrijke teeltgebieden", zegt Richard Salazar, directeur van de Ecuadoraanse Vereniging voor Afzet en Export van Bananen (Acorbanec).


Demonstranten in Ecuador

Het land is opgeschrikt door massale protestacties van de Confederatie van Oorspronkelijke Bevolkingsgroepen van Ecuador (Conaie), die op maandag 13 juni uitbraken na een reeks mislukte gesprekken met de regering.

De organisatie heeft een lijst met 15 eisen overhandigd aan de Ecuadoraanse regering en president, waaronder het fixeren van brandstofprijzen, een beter werkloosheidsbeleid en het bestrijden van de misdaad. Bij de protestacties zijn minstens honderd actievoerders gearresteerd en vier mensen omgekomen. Volgens de regering zijn ook ruim 120 politieagenten gewond geraakt. De protestacties dwongen de lokale overheden om de wegen van en naar de belangrijkste bananenteeltgebieden af te sluiten, zoals in de provincies Los Ríos, Cotopaxi (La Mana), Guayas en El Oro.

Salazar zei dat ze als sector overmacht inroepen. "Ten eerste is er sprake van overmacht. We proberen te werken, maar we kunnen de containers niet in de teeltgebieden krijgen en vandaar niet terug naar de havens. Een regelmatige bananenexport is dus onmogelijk, omdat de meeste wegen zijn afgesloten. We ramen het verlies tot nu toe op $ 20 miljoen, maar daar zijn de verliezen van vorige week nog niet bij opgeteld. Daarom vragen we aan de overheid, de politie en het leger om de wegen open te stellen, want als ze geblokkeerd blijven, zal 40% van de exporteerbare bananenvoorraad niet kunnen worden geëxporteerd."

De huidige protesten zijn een nieuwe klap voor de bananensector van Ecuador, die het al sinds het begin van het jaar moeilijk heeft. Ecuador heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 126,81 miljoen kartons bananen geëxporteerd, 6,44% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Acorbanec.

Ook in de eerste drie maanden van het jaar was er al een duidelijk gebrek aan containers en scheepsruimte als gevolg van de congestie in belangrijke havens, vooral in China. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die begon op 24 februari 2022, verergerde de crisis voor de Ecuadoraanse bananensector nog, aangezien deze twee landen vroeger 25% van de bananenexport van het Zuid-Amerikaanse land voor hun rekening namen.

Salazar hoopt dat de wegen binnenkort weer worden opengesteld om het containertransport van en naar de teeltgebieden mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Richard Salazar
Acorbanec
Tel: +593 9 89857025 (Ecuador)
rsalazar@acorbanec.com 
www.acorbanec.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven