Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne en Nederland: samenwerking in zachtfruit

In dit interview met het vakblad "Yahidnyk" vertelt de Oekraïense vertegenwoordiger van Fresh Forward Holding Anton Dovhanyuk over de huidige situatie in Oekraïne, de banden tussen de Nederlandse en Oekraïense (zacht)fruitsector en de mogelijkheden voor verdere samenwerking.

Wat is er veranderd in de relatie tussen Oekraïne en de Nederlandse AGF-sector tijdens de oorlog in Oekraïne?
Er is de laatste maanden veel veranderd in de fruit- en zachtfruitsector, beide landen kampen momenteel met grote verliezen. Ik werk al lange tijd in de tuinbouwsector en ik zie bijvoorbeeld de afname van de verkoop van gecertificeerd plantgoed uit Nederland aan Oekraïne. Een aantal potentiële projecten zijn nu opgeschort.

Door militaire activiteiten en onzekerheid over de verdere situatie op de markt telen Oekraïense aardbeienteeltbedrijven nu minder planten en minder Nederlandse rassen. De hoge wisselkoers en de dure logistiek hebben een negatief effect op de export van zaailingen naar Oekraïne. Het werd moeilijker om de vermeerderingslicenties van de rassen, PVR handhaving etc. te beheren.

Tegelijkertijd helpen Nederlandse bedrijven hun Oekraïense partners zo veel als ze kunnen. Zo helpt SVZ International haar Oekraïense partners met de export van diepgevroren zachtfruit, berekenen Nederlandse veredelaars geen betaling van royalty's voor de periode van staat van beleg, nemen andere bedrijven Oekraïense vluchtelingen in dienst voor seizoensarbeid, enz.

De Nederlandse tuinbouwsector staat bekend om zijn innovaties. Lopen er, ondanks de militaire acties die de wereldeconomie negatief beïnvloeden, op dit moment projecten in Oekraïne? Zo ja, welke zijn dat?
Natuurlijk blijven Nederlandse telers en bewerkers werken aan nieuwe producten en nieuwe markten verkennen. Nederlandse veredelaars gaan door met het registreren van nieuwe rassen in Oekraïne en het uitvoeren van proeven hier. Door de wereldwijde energiecrisis en stijgende prijzen voor gewasbescherming en kunstmest wordt nu meer aandacht besteed aan resistente rassen die minder toepassingen van synthetische middelen nodig hebben.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de activiteiten van het bedrijf Solynta. Ondanks de huidige moeilijkheden om hun echte aardappelzaad in Oekraïne in te voeren, zijn zij erin geslaagd proeven op te zetten met twee hybride aardappelrassen in de regio Vinnytsia. Deze vorm van pootaardappelteelt kan de leveringskosten aanzienlijk verlagen en de fytosanitaire controle in de toekomst vereenvoudigen.

Publicatiedatum: