Michele Lomma van Rodi Fructus

"Moeizame start Spaanse steenfruit- en meloenenseizoen, Zuid-Afrikaans citrusseizoen komt op gang"

De start van het steenfruit- en meloenenseizoen verliep dit jaar bijzonder traag, vertelt Michele Lomma, verkoopleider van het Zwitserse fruitimportbedrijf Rodi Fructus. "Vanwege de buitengewone hoeveelheid neerslag in de teeltgebieden van Murcia zijn de eerste Spaanse Charentais-meloenen drie weken later bij ons aangekomen dan vorig jaar. Ook de kwaliteit van het fruit is tot nu toe als gevolg van het weer zeer wisselend geweest. Het suikergehalte van de eerste nectarines was bijvoorbeeld relatief laag."

"Bij Galia-meloenen uit Almería hebben we echt goederen bij elkaar moeten schrapen om enigszins aan de vraag in de handel te kunnen voldoen. Inmiddels zijn we volledig overgestapt op aanbod uit Murcia, maar vanwege het weer hebben we vooral zeer grote meloenen in de maten 4 en 5 ter beschikking", vervolgt Michele. Bij honingmeloenen en Piel de Sapo-meloenen is er naar verhouding iets meer aanbod voorhanden, maar ook in dit segment is het aanbod te overzien.

De situatie wordt nog verergerd door de kostenstijgingen binnen de leveringsketen. "Deze realiteit loopt al jaren achter ons aan, maar nu is de grote chaos aangebroken. We hebben in nauw overleg met onze hoofdafnemer Migros een noodoplossing gevonden waarbij we de ontwikkelingen maandelijks volgen en aan de hand daarvan de prijzen heroverwegen. Desalniettemin is de situatie nu al rampzalig."


Michele Lomma is verkoopleider bij Rodi Fructus.

Goede oogstprognoses in Frankrijk
Behalve uit Spanje neemt Rodi Fructus ook zomerfruit uit Frankrijk af. "Bij de hoofdproducten, Charentais-meloenen en abrikozen, is de bevoorradingssituatie tevredenstellend, aangezien er in Frankrijk tot nu toe geen sprake is geweest van grote weersproblemen zoals in Spanje. In zoverre zien de oogstprognoses er alles bij elkaar zeer goed uit", schetst Michele. Wat de prijzen betreft zijn beide herkomstlanden (afhankelijk van kwaliteit en maat) min of meer in evenwicht.

Citrus: seizoenswisseling staat voor de deur
In tegenstelling tot bij meloenen en steenfruit, stapt men in de categorie citrus nu geleidelijk over van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Momenteel worden alleen nog maar rode grapefruit en mandarijnen van het vroege ras Leanri uit Zuid-Afrika aangeboden, maar binnenkort zullen ook de eerste ladingen sinaasappelen arriveren. Michele: "De voortekenen zijn relatief goed, maar het blijft afwachten in hoeverre we ook dit jaar met stakingen in de zeehavens en verhoogde vrachttarieven te maken krijgen."

Momenteel wordt hoofdzakelijk de Spaanse sinaasappel Navel Powell aangeboden, aldus Michele. "Deze zullen we vermoedelijk tot eind juni in marktrelevante hoeveelheden aan kunnen bieden, daarna zullen we overgaan op de Spaanse Valencia Midnight. In het ideale geval zullen we pas in augustus volledig overstappen op Zuid-Afrikaans aanbod, aangezien de Zwitserse consumenten over het algemeen de voorkeur geven aan goederen van Europese oorsprong."

Passiefruit uit Sicilië: de trend van morgen?
Als trouwe partner van de Zwitserse retail streeft Rodi Fructus er volgens Michele ook naar om nieuwe fruitsoorten, bij voorkeur uit Europese teelt, in de schappen te brengen. "Een voorbeeld van een dergelijke productinnovatie die zich in de afgelopen twee à drie jaar gevestigd heeft, is passiefruit uit Sicilië. Het marktvolume is tot nu toe weliswaar nog beperkt, maar de innerlijke waarden van het product zijn uitstekend. We hebben ook vastgesteld dat onze klanten om dergelijke innovaties schreeuwen", zegt Michele tot slot. 

Voor meer informatie:
Michele Lomma
Rodi Fructus AG
Bäumlimattstrasse 14
Postfach 253 | CH-4313 Möhlin, Zwitserland
Tel: +41 61 855 57 57
info@rodifructus.ch  
www.rodifructus.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven