Nordgemüse Krogmann

"Tot het einde van het jaar meer dan voldoende blauwe bessen"

De huidige markt voor blauwe bessen in Duitsland wordt gekenmerkt door diversiteit en talrijke herkomstlanden: "De aanvoer uit Servië en Roemenië komt nu in een stroomversnelling, en ondertussen komen de laatste partijen uit Spanje, Italië en Portugal op de markt. Sinds week 25 zijn ook de eerste Duitse blauwe bessen uit tunnelteelt verkrijgbaar, en over enkele dagen verwachten we ook de eerste blauwe bessen uit de vollegrondsteelt van het ras Duke. Het assortiment wordt over één tot twee weken gecompleteerd door de eerste ladingen uit Polen", schetst Christiaan Koellreuter, directeur van de Noord-Duitse handelsonderneming Nordgemüse Krogmann, de huidige aanbodsituatie.

"In tegenstelling tot vorig jaar wordt er nu in alle belangrijke Europese teeltgebieden volop geoogst," vervolgt Christiaan. "We rekenen in Duitsland op een oogststijging van 15 tot 20 procent vergeleken bij vorig jaar. Ook in Servië, Roemenië en Polen zijn de oogstprognoses bijzonder goed en naar verwachting zal ook de kwaliteit zeer goed zijn. Volgens de huidige indicaties wordt er ook in Zuid-Afrika een bovengemiddelde oogst verwacht, waardoor we tot het einde van het jaar op een goede aanbodsituatie kunnen rekenen." Om overschotten te voorkomen zal men dit jaar in nauw overleg met de retail ook meer grotere verpakkingseenheden op de markt brengen, bijvoorbeeld met een inhoud van 750 gram of 1 kg.


Christiaan Koellreuter, Wilhelm Krogmann en Klaus Schneider van Nordgemüse Krogmann bij de gemeenschappelijk stand van Gemüsering op de Fruit Logistica van dit jaar.

Prijzen iets lager dan vorig jaar
De start van het seizoen in Duitsland wordt gekenmerkt door een hoge vraag. Christiaan: "Er is vooral veel vraag naar kwalitatief hoogwaardige blauwe bessen, aangezien de kwaliteit van de laatste Spaanse leveringen onder andere vanwege de hitte niet meer zo geweldig was. Het Spaanse seizoen duurt dit jaar echter verbazingwekkend lang, normaal gesproken is de aanvoer van Spaanse blauwe bessen eind mei al vrij lastig." Uit Servië wordt momenteel hoofdzakelijk het ras Duke afgenomen: "Het leeuwendeel van de Servische oogst wordt binnen twee weken op de Duitse markt gebracht, waardoor de prijzen hiervan over het algemeen onvermijdelijk verlaagd moeten worden om de afzet voldoende te stimuleren."

Over het algemeen waren de prijzen in de afgelopen twee maanden volgens Christiaan vrij zwak. "Na Pasen was er meestal sprake van bodemprijzen. Inmiddels zijn de prijzen weer enigszins aangetrokken, zodat het prijsniveau nu iets onder dat van vorig jaar ligt. Ook de blauwe bessentelers worden met stijgende kosten geconfronteerd, terwijl de handelsprijzen eerder de andere kant op neigen. Hierdoor vrezen helaas ook in Duitsland sommige telers al voor hun voortbestaan. Niet in de laatste plaats omdat Duitse blauwe bessen qua verkoopprijs nog steeds onvoldoende waardering krijgen. Daarom adviseren we de telers om hun product via verschillende afzetkanalen te verkopen, bijvoorbeeld 70 tot 80 procent via ons en 20 tot 30 procent via directe verkoop, zodat er een gezonde afnamestructuur ontstaat."


Een blik op het verpakken van blauwe bessen / Foto: Nordgemüse Krogmann

Duitse blauwe bessen in de lift
Ongeveer net zoals in andere Europese landen is het vroege ras Duke nog steeds het gebruikelijke ras in de Duitse teelt. "In de nabije toekomst zal er echter ook vraag zijn naar andere eigenschappen, zoals geschiktheid voor mechanische oogstmethoden. Voor late rassen zie ik daarentegen minder groeipotentieel, omdat Polen in de tweede helft van het seizoen steeds meer op de markt drukt met grote volumes. Normaal gesproken wordt de Duitse hoofdoogst tot half oktober verkocht, daarna is er alleen nog sporadisch Duits aanbod op de markt beschikbaar."

Hoewel hij niet over concrete cijfers beschikt, ziet Christiaan vanuit de telers een toenemende interesse in de teelt van blauwe bessen. "Ook Zuid-Duitsland heeft het potentieel van blauwe bessenteelt erkend en drukt nu steeds duidelijker met grote volumes op de markt. Dit voelen wij vooral op de groothandelsmarkten. Gelukkig beschikken we eveneens over plantages in Zuid-Duitsland, waardoor we ook in dit segment goed zijn voorzien."

Het hele jaar door premium blauwe bessen
Bovendien heeft Nordgemüse Krogmann met het premium merk 'Die dicken Blauen' een hoge herkenningswaarde in de klassieke groothandel kunnen verwezenlijken, vervolgt Christiaan. "We zijn tegenwoordig in staat om onze geselecteerde afnemers op de groothandelsmarkten het hele jaar door van hoogwaardige premium blauwe bessen te voorzien, ofwel los, ofwel in kartonnen schaaltjes. Ook wat de prijs betreft wordt deze premium kwaliteit goed door onze klanten beloond."

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
D-29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel: +49 (0) 5071 96 80 00
Info@nordgemuese.de   
www.nordgemuese.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven