Aardappelen in Spaanse Castilla y León zijn mooi gespreid gepoot

Op 8 juni 2022 werd voor het Spaanse gewest Castilla y León 16.451 hectare aardappelteelt aangegeven, zo publiceert de Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Aardappel op basis van gegevens van het GLB. Dat is 5% minder dan in 2021.

Ondanks dat er in de maand maart stemmen opgingen dat veel telers dit seizoen geen aardappelen zouden poten, bleek al in april en mei dat die vrees ongegrond was. Er heeft zich geen forse daling voorgedaan.

Voor onderstaande gegevens over de ontwikkeling van het gewas zijn beelden gebruikt die zijn verkregen vanuit drie banen (R037, R137, R094) van de Sentinel-2 A/B-satelliet.

Na analyse van de beelden is de vegetatieve toestand van de aardappelteelt op de 12.531 aangegeven percelen bepaald. 27% van het areaal komt overeen met kale grond, dat wil zeggen percelen waar uiteindelijk geen aardappelen zijn gepoot of waar de planten niet groot genoeg zijn om ze als dusdanig te kunnen onderscheiden. Op 50% van het areaal wordt aardappelgewas waargenomen, goed te onderscheiden van onkruid, maar nog niet krachtig genoeg om de bodem volledig te bedekken.
Op 18% van het areaal is het gewas al goed ontwikkeld (8.008 hectare).

In de provincies Salamanca, Valladolid en Zamora is het al goed ontwikkelde gewas in verhouding tot het totale aardappelareaal het grootst, in vergelijking met de andere provincies.

Dit jaar is de aanplant veel beter gespreid dan vorig seizoen. De meeste vroege aardappelen zijn eind februari/begin maart gepoot, maar vanaf de tweede week van maart is er heel wat minder aanplant geweest door de forse stijging van de kosten (de telers wachtten toen af hoe de energiecontracten zouden uitvallen). Er was heel wat onzekerheid en men dacht er toen aan andere gewassen te planten, wat tot nu toe nog nooit was voorgekomen in Castilla y León.

Daarna begon het te regenen, en wie toch besloten had aardappelen te poten, kon dat op dat moment niet door het water op de velden. Vanaf april vond er dan een mooi gespreide aanplant plaats tot eind mei/begin juni.

Men verwacht dat ook het rooien gespreid zal gebeuren, wat zeer positief is voor de sector. Het rooien zal in juli beginnen met de vroege rassen, samenvallend met de oogst in de provincie Albacete.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven