Ortoprimizie

Paprika-oogst in Italiaanse regio Campanië loopt vertraging op

"Ons paprikaseizoen loopt ongeveer 20 dagen achter op schema als gevolg van verschillende vorstperiodes in de lente, wat de groei van de groenten heeft vertraagd. Voorlopig oogsten we maar kleine volumes. Pas deze week zullen we meer werk beginnen te hebben", zegt Antonio Coletti, voorzitter, commercieel directeur en teeltverantwoordelijke bij Ortoprimizie, een coöperatie uit de Italiaanse provincie Caserta.

"Over het algemeen loopt het seizoen van alle zomergroenten, met name courgettes, komkommers en aubergines, vertraging op door de barre weersomstandigheden in het voorjaar, maar voorlopig is de kwaliteit goed en er zijn ook voldoende volumes."

De coöperatie werd opgericht in 2009 door de familie Coletti, die toen al meer dan 30 jaar actief was in de sector, samen met enkele andere telers. Ortoprimizie is gespecialiseerd in 4 groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn: aubergine, paprika, courgette en komkommer. Het bedrijf brengt van elk van deze producten ongeveer 12.000 ton per jaar op de markt.

"We zetten 80% van onze groenten in Italië af en de rest in Noord- en Oost-Europa", zegt Antonio Coletti. "Onze belangrijkste klant is de retail en daarnaast leveren we een klein deel aan de horeca."

Naast de vier hoofdproducten teelt de coöperatie ook enkele seizoensgroenten: in de zomer peulvruchten zoals sperziebonen en borlottibonen, in de winter bloemkool, romanesco, broccoli en raapstelen. De teelt van Ortoprimizie is GlobalGAP, GRASP en IFS gecertificeerd.

"We vinden het belangrijk dat onze teelt zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk is. Ik ben sterk overtuigd van de doeltreffendheid van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën", vervolgt Coletti. "Momenteel maken we de omschakeling naar biologische teelt voor onze kasgroenten. Vanaf januari 2023 zullen we biologisch gecertificeerde aubergines, paprika's, courgettes en komkommers beschikbaar hebben. We willen in de toekomst ook graag een lijn van zero residue groenten aanbieden."

Een van de missies van Ortoprimizie is interactie met het ecosysteem en de bodem teruggeven wat nodig is om het teeltritme van seizoen tot seizoen te behouden. De bedrijfsfilosofie is geworteld in de traditie zonder technologische ontwikkelingen uit het oog te verliezen. De coöperatie streeft er dagelijks naar om in harmonie met de omgeving kwaliteitsproducten te telen zonder het gebruik van schadelijke stoffen.

Direct na de oogst worden de groenten uit de kas of uit de buitenteelt naar het pakstation gebracht, waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt volgens de wensen van de klant. Het pakstation heeft een oppervlakte van 3.400 vierkante meter, 2 koelcellen, 2 verwerkingslijnen en een automatische was- en droogeenheid. De logistiek wordt aangestuurd met innovatieve systemen, die stiptheid en snelheid bij het afhandelen van de bestellingen garanderen.

"Het bedrijf heeft ondertussen geïnvesteerd in zonnepanelen en nieuwe machines voor het verwerkingsmagazijn om steeds beter te kunnen te voldoen aan de wensen van de retail", besluit Coletti.

Voor meer informatie:
Soc. Coop. Agr. Ortoprimizie
Strada Prov. Sparanise Mondragone, snc
81050 Francolise (CE) - Italië
Tel: +39 (0)823 740200
info@ortoprimizie.it
www.ortoprimizie.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven