Speurhonden om zieke kersenbomen op te sporen

Onderzoekers van de Washington State University zoeken naar manieren om het Little Cherry Virus vroeg genoeg op te sporen, zodat de kersentelers in Oost-Washington kunnen voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. De ziekte heeft epidemische niveaus bereikt in Yakima, Benton en Franklin County's en heeft telers in de hele staat miljoenen dollars gekost aan het verwijderen van bomen en gederfde inkomsten.

Het Little Cherry Virus is een virusziekte. Via insecten en wind kan dit worden doorgegeven aan jongere aanplantingen die in de buurt staan. Het virus infecteert bomen en zorgt ervoor dat kersen niet rijpen en klein blijven.

Corina Serban, die WSU's Extension and Outreach programma voor het Little Cherry Virus leidt: "Het vinden van het Little Cherry Virus voor een teler is behoorlijk slecht nieuws. De teler kan dat fruit niet op de markt brengen." Serban voegde eraan toe dat wanneer onderzoekers praten over het Little Cherry Virus, ze vaak een overkoepelende term gebruiken voor twee verschillende ziekteverwekkers - Little Cherry virus-2 en X-disease phytoplasma - die vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Onderzoekers ontmoetten deze week lokale telers in de boomgaard van Messimore in Buena om verschillende proefprojecten met de kleine kersenziekte te demonstreren, waaronder het trainen van speurhonden van de Wenatchee Kennel Club om besmette bomen te identificeren. Serban: "Op dit moment zijn de honden vrij goed in het detecteren van de besmette monsters, maar we weten niet precies wat ze ruiken."

Bron: yaktrinews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven