Eric Moerdijk, Monie:

"Ondanks recordexport is de stemming op de uienmarkt nagenoeg het hele seizoen flauw geweest"

Tholen - Bij uiensorteer- en pakstation Monie in Nieuwdorp werden woensdag de eerste nieuwe winteruien alweer binnengereden die afgelopen maandag waren gerooid. Volgens Eric Moerdijk zien de winteruien er goed uit. "Maar verder is het lastig om verwachtingen uit te spreken voor het nieuwe seizoen. De voorjaarsplantuien moeten op de meeste plekken nog een poosje en daarbij zou regen de komende periode welkom zijn, al zit er in de grond over het algemeen wel voldoende vocht. Het groeiseizoen is tot op heden redelijk verlopen, al moet de groeiperiode van de zaaiuien natuurlijk nog komen." 


De eerste uien van het nieuwe seizoen zijn weer opgeladen

"Tegelijkertijd zitten er in het staartje van het seizoen nog voldoende oude uien in de markt, waarvan de kwaliteit boven verwachting is, constateert Eric. "Eerlijk gezegd vind ik de afzet nog redelijk goed doorlopen, maar er zijn ook nog steeds voldoende uien beschikbaar. Bij ons zijn de uien die weggaan in deze periode traditiegetrouw veelal bestemd voor de Europese retail, maar zoals je in de exportcijfers ook terugziet zijn ook de overzeese exportmarkten nog redelijk actief. Maar het seizoen gaat nu echt op zijn eind lopen en de beursnotering zien we verder dalen. De vraag is wat het prijsniveau van de nieuwe uien wordt en of bepaalde bestemmingen dadelijk overstappen op de nieuwe oogst of nog langer doorgaan met de oude oogst."

Alles bij elkaar opgeteld, constateert de verpakker dat de stemming gedurende het hele seizoen behoorlijk flauwtjes is gebleven. "De oprispingen kwamen dit seizoen vooral van de standvastige telers vandaan. Ondanks dat we dit jaar weer een recordexport gaan boeken, zie je daarmee toch dat de overcapaciteit mee gaat spelen in de algehele stemming. Voor volgend seizoen wordt een kleiner areaal verwacht. Dat zou kunnen leiden tot een lager volume, al kan een hogere opbrengst per hectare zomaar tot een zelfde tonnage leiden. Daarbij hebben alle gestegen kosten, van teelt tot en met verscheping, veel impact. Bepaalde bestemmingen hebben toch een kantelpunt op een bepaald prijsniveau wat kan leiden tot minder vraag. Dat kan komend seizoen eerder bereikt zijn dan andere jaren."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
Tel: +31 (0)113 612 845
eric@monie.nl   
www.monie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven