Fruitmarkt China: wisseling van importfruit gaat gestaag, binnenlandse pruimen op de markt

Het productverkeer van importfruit op de groothandelsmarkt van Guangzhou Fruit is deze week gestaag. De teelt van durianfruit in Thailand verschuift van het oosten naar het zuiden, maar de verkoop verloopt even vlot als altijd. Ook binnenlands fruit komt de een na de ander op de markt. Vooral de Black Iron wasappelen uit Hainan verkopen goed.

Nu juni ten einde loopt, wordt het aanbod van importdruiven kleiner. Handelaren verkopen vooral binnenlandse Shine Muscat-druiven. Sommige handelaren wijzen er echter op dat het totale areaal voor binnenlandse Shine Muscat-druiven te veel is uitgebreid, zodat de productbeweging van binnenlandse Shine Muscat-druiven niet zo goed is als in voorgaande jaren en de prijs lager is dan gewoonlijk. De markt voor importappelen wordt nog steeds gedomineerd door appelen uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Sommige appelhandelaren zeggen dat de appelverkoop deze week gemiddeld was en dat geen van de rassen of teeltgebieden eruit sprong.

Importappelen

Een handelaar legde uit dat de appelverkoop wordt bepaald door het aanbod en de eisen van de kopers. Kopers die de nadruk leggen op smaak, geven bijvoorbeeld de voorkeur aan Nieuw-Zeelandse appelen, terwijl kopers met een voorkeur voor smaak en prijs-kwaliteitverhouding eerder Zuid-Afrikaanse appelen kopen. Een andere handelaar wees erop dat Taylor-appelen momenteel de beste smaak hebben en dat de prijs per karton meer dan € 56,70 bedraagt. Handelaren die smaak belangrijker vinden dan al het andere, kiezen allemaal voor Taylor-appelen.

Sinaasappelen uit de VS

De citrusimportmarkt heeft een gevarieerd aanbod, met onder meer Zuid-Afrikaanse grapefruit, Amerikaanse sinaasappelen, Egyptische sinaasappelen en een kleine hoeveelheid Zuid-Afrikaanse sinaasappelen. Een handelaar vertelde dat de productkwaliteit van Zuid-Afrikaanse bloedsinaasappelen vrij goed is, maar het seizoen is nog maar net begonnen, zodat de schil nog enigszins groen is en kopers voorzichtig zijn bij het selecteren van de sinaasappelen die zij kopen.

Het seizoen van Amerikaanse sinaasappelen is bijna afgelopen. Het aanbod is beperkt en de prijs is hoog. De verkoop is dan ook niet ideaal. De importmarkt kent ook een verscheidenheid aan klein fruit, zoals de Nieuw-Zeelandse rode peer die in mei en juni beschikbaar is. Het seizoen van de Nieuw-Zeelandse rode peren is bijna voorbij, zodat de grootte van de peren en de smaak niet zo goed zijn als in het begin van het seizoen. De prijs is ook gedaald van € 70-85 per karton in het begin van het seizoen tot € 28 per karton nu.

Het seizoen van de durianteelt in het oosten van Thailand loopt ten einde en durian uit het zuiden van Thailand komt geleidelijk op de markt. De verkoop verloopt even vlot als altijd. Er zijn verschillende prijzen, maar geen enkele is zo hoog als in het begin van het seizoen. En de algemene trend is er een van prijsdaling. Durian uit het zuiden van Thailand is goedkoper dan uit het oosten van Thailand. Bovendien zijn de durians rijper (en rijpe durians zijn moeilijk te bewaren, wat hun houdbaarheid verkort), zodat de prijs daalt. (Rechts: Thaise durian)

Tegelijkertijd wijzen sommige handelaren erop dat de regenachtige dagen een slechte invloed hebben gehad op de verkoop van durian. Ondertussen is de verkoop van Thaise mangosteen goed gegaan. De belangrijkste redenen voor de snelle ontwikkeling van het product zijn een toename van het aanbod en een prijsdaling. Thailand exporteert ook ruby pomelo en honing pomelo naar de Chinese markt. Het aanbod van ruby pomelo is enigszins klein, maar de kwaliteit van het product is hoog.

Honingperziken

Wat binnenlands fruit betreft, is dit de tijd van het jaar waarin diverse soorten perziken en pruimen op de markt komen. Er zijn honingperziken, gele perziken en platte perziken. De verkoopvoorwaarden zijn min of meer dezelfde als vorige week. De zoete Guizhou-honingpruim en de unieke Xinjiang Diaogan-abrikozen zijn ook net op de markt gekomen. Een groeiend aantal handelaren biedt deze fruitvariëteiten te koop aan, zodat de concurrentie heviger wordt. Rode, knapperige pruimen uit Sichuan zijn twee weken geleden op de markt gekomen en het verkoop verloopt vlot.

Honingpruimen (links) en rode, knapperige pruimen (rechts)

Golden Beauty honingmeloen

Grote "lychee" winter jujubes uit Shaanxi zijn net op de markt gekomen. De voorraad strekt zich uit tot december. De prijs daalt langzaam en de productbeweging is niet slecht. De Golden Beaty honingmeloenen zijn deze maand op de markt gekomen. De meloenen zijn zoet en verkopen goed.

Grote "lychee" winter jujubes

Groene Jade peren

Honing Sichuan sinaasappelen en Shandong Green Jade peren behoren tot de nieuwkomers op de markt. De afzet is vooralsnog vrij beperkt. Hainan Black Iron wasappelen behoren tot de best verkochte appelen op de binnenlandse fruitmarkt. Dit is het hoogtepunt van hun teeltseizoen. Zowel de smaak als de kwaliteit van het product zijn even goed.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven