Branchevereniging VSSE maakt de balans op van aspergeseizoen 2022

"Bescheiden vraag naar asperges zorgt voor prijs- en omzetdaling"

Het aspergeseizoen 2022 was een uitdaging voor de telers. Ondanks goede weersomstandigheden, voldoende seizoensarbeiders en asperges van de beste kwaliteit, was er al aan het begin van het seizoen sprake van een scherpe prijsdaling als gevolg van een beperkte vraag. Deze situatie kon zich tot het eind van het seizoen nauwelijks nog herstellen. Vooral in de handel en groothandel waren de telersprijzen grotendeels en gedurende vele weken nauwelijks of helemaal niet toereikend. Alleen in de horeca en in de directe verkoop kon men tevredenstellende prijzen behalen.

Onzekere economische situatie remt vraag naar asperges
"Na de twee coronajaren waarin gezonde groenten zoals asperges zeer in trek waren en de directe verkoop een impuls kreeg, werd dit jaar gekenmerkt door een zwakke vraag naar asperges. Dit zorgde, naast een te groot aanbod veroorzaakt door het weer en importen, meteen aan het begin van het seizoen voor een sterke prijsdaling, die de telers juist door de extreem gestegen teeltkosten hard heeft getroffen. Met het oog op het komende seizoen verzoeken we dringend om de bedrijven te ontlasten door minder bureaucratie en het bevriezen van het minimumloon op 12 euro, om de binnenlandse teelt veilig te stellen", zegt Simon Schumacher, bestuurswoordvoerder van de vereniging van Zuid-Duitse asperge- en aardbeientelers VSSE.

Gemiddelde consumentenprijzen lager dan vorig jaar
Slechts kort aan het begin en aan het eind van het seizoen lag de gemiddelde aspergeprijs boven het niveau van vorig jaar als gevolg van een krap aanbod. De rest van het seizoen lagen de prijzen veel lager dan vorig jaar. 

"De economische onzekerheid van de consumenten was de hoofdreden voor het moeilijke verloop van het aspergeseizoen: er waren minder consumenten die asperges kochten en bovendien kochten zij deze minder vaak en in kleinere hoeveelheden. Het kopersbereik ligt onder het meerjarig gemiddelde. De aspergeprijzen stonden lange tijd onder druk. Pas tijdens en na Pinksteren ontspande de situatie enigszins. Toen was er wel een goede vraag naar asperges en trokken de prijzen langzaam weer aan", vat Michael Koch, hoofd tuinbouw en aspergemarktdeskundige van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, samen.

Krap asperge-aanbod in juni leidt tot prijsstijging
"Tegen het einde van het aspergeseizoen werd het koopgedrag weer wat normaler. Maar dit kon het seizoen niet meer redden, aangezien er geen grote hoeveelheden meer ter beschikking stonden. Vanwege de geringe vraag staakte men op veel aspergeakkers de oogst al in mei. In juni was het asperge-aanbod vervolgens schaars, wat ook was toe te schrijven aan het lagere opbrengstpotentieel van de overgebleven akkers. Dit was zeer waarschijnlijk het gevolg van de milde winter, waardoor de planten in het voorjaar minder zijn uitgelopen. De langere herstelfase van de aspergeplanten waarbij de oogst eerder werd gestaakt, zal een positief effect hebben op het komende aspergeseizoen", legt aspergeteeltadviseur Ludger Aldenhoff uit.

Voor meer informatie:
www.vsse.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven