BLE week 25

'Nederlandse en Belgische tomaten vormden de basis van het aanbod'

Nederlandse en Belgische tomaten vormden de basis van het aanbod. De aanvoer was alles bij elkaar afgenomen, waarbij ook het aanbod aan Duitse en Italiaanse tomaten iets kleiner was geworden. Leveringen uit Polen, Spanje en Frankrijk hadden volgens de BLE hooguit een aanvullend karakter. Aan de vraag kon over het algemeen zonder grote problemen worden voldaan. Als gevolg van verbeterde afzetmogelijkheden gingen de prijzen op verschillende plaatsen omhoog.

In Frankfurt werden Belgische vleestomaten duurder, in Hamburg eerder de ronde tomaten en de trostomaten. In Keulen begon ondertussen ook het seizoen van Duitse trostomaten: in dit segment stonden zij bovenaan qua prijs. Er waren ook prijsverlagingen, maar slechts op kleine schaal. In Berlijn zorgden klasse II partijen uit Duitsland voor vertraging bij het onderbrengen van de reguliere partijen.

Appelen
De relevantie van de aanvoer van overzee is duidelijk toegenomen: uit Nieuw-Zeeland stamden voornamelijk Royal Gala en Cox Orange, Braeburn speelde een steeds belangrijkere rol. Chili stuurde hoofdzakelijk Royal Gala en Elstar, hier won Kanzi aan betekenis. Argentijnse Pink Lady appelen verschenen steeds meer op de markt, vooral in Hamburg.

Peren
Zuid-Afrikaanse peren domineerden de markt, gevolgd door Chileense peren. Ladingen uit Argentinië, Nederland en België hadden slechts op sommige plaatsen een aanvullend karakter. De beschikbaarheid was duidelijk afgenomen, maar omdat dit ook voor de afzetmogelijkheden gold, bleven de prijzen vaak stabiel.

Druiven
Het assortiment is duidelijk uitgedund: Chileense en Zuid-Afrikaanse Thompson Seedless druiven verdwenen van de markt. De import uit Egypte nam toe: Prime Seedless werd geflankeerd door Early Sweet. De beschikbaarheid van Italiaanse druiven nam aanzienlijk toe.

Aardbeien
Duitse aardbeien bepaalden duidelijk de markt. Op verschillende plaatsen waren daarnaast ook Nederlandse en Belgische aardbeien beschikbaar. De vraag was weliswaar niet slecht, maar kon de uitbreiding van het aanbod nauwelijks bijhouden. Prijsverlagingen waren dus noodzakelijk.

Abrikozen
Er waren overwegend Spaanse partijen op de markt. Kwalitatief gezien lieten deze, net als het Italiaanse aanbod, af en toe te wensen over. Hierdoor ontwikkelden de prijzen zich heel uiteenlopend. De vraag was vrij goed, maar bleef desondanks vaak achter bij het aanbod. 

Kersen
De import uit Spanje was het grootst, gevolgd door de import uit Turkije. Het aanbod, dat duidelijk was toegenomen, werd aangevuld met Duitse en Griekse kersen. Ook de Italiaanse kersen wonnen aan betekenis. Men kon niet voorkomen dat er voorraden ontstonden, zelfs prijsverlagingen beschermden de handelaren niet tegen overschotten. 

Perziken en nectarines
Spaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Italiaanse leveringen. De aanvoer nam toe en overtrof de afzetmogelijkheden. De vraag was weliswaar goed, maar dit was over het algemeen niet voldoende om het complete aanbod kwijt te raken. 

Citroenen
Spaanse Verna citroenen domineerden de markt, Eureka uit Argentinië en Zuid-Afrika completeerden het aanbod. Het aanbod was voldoende om de gestage vraag te dekken. De verkoop verliep in rustige banen. De prijzen van de citroenen die geïmporteerd werden van overzee gingen vaak naar beneden.

Bananen
Het beschikbaar gestelde aanbod was over het algemeen in evenwicht met de afzetmogelijkheden. De vraag was daarbij niet bijzonder groot. Wat betreft de prijzen waren er geen significante veranderingen waarneembaar.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden en vormden haast een monopolie op de markt. In Berlijn werd het aanbod aangevuld met Poolse leveringen, in Hamburg met Belgische leveringen. De beschikbaarheid was voldoende om de vraag te dekken. De afzetmogelijkheden waren beperkter geworden. Dalende prijzen waren het gevolg.

Sla
Het grootste deel van het assortiment stamde uit Duitsland. Bij kropsla en bij andijvie werd het aanbod aangevuld met Belgische partijen, bij ijsbergsla met Nederlandse partijen. De verkoop verliep rustig. Het zomerse weer versnelde vaak de goederenomslag. De handelaren waren echter niet altijd in staat daar financieel voordeel uit te halen.

Komkommers
Bij komkommers waren vraag en aanbod voldoende met elkaar in evenwicht. Het aanbod was net zo zeer afgenomen als de afzetmogelijkheden. Bij een rustige verkoop bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau.  

Paprika's
Het assortiment bestond voornamelijk uit Nederlandse, Belgische en Turkse ladingen. Hoewel het aanbod was afgenomen, kon er zonder grotere problemen aan de vraag worden voldaan. De prijzen vertoonden geen duidelijke lijn.

Asperges
Het seizoen liep langzaam ten einde. Dit was aan de ene kant te zien aan verminderde leveringen, en aan de andere kant aan een afgenomen vraag. De kwaliteit was daarentegen nog steeds overtuigend. Het productassortiment bestond hoofdzakelijk uit Duitse asperges.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven