Pepe Montiel (Almanzora Tropical):

"Het potentieel van exotisch fruit in Almería is indrukwekkend"

Naast het brede assortiment groenten en fruit dat in Almería wordt geteeld – de provincie is belangrijkste exporteur van AGF in de Spaanse regio Andalusië –, is er ook een scala aan exotische producten. En de teelt ervan neemt toe.


Pitaya en passiefruit van het bedrijf Almanzora Tropical

"Over iets minder dan een maand ronden we de papaja-oogst af en over een paar weken beginnen we met pitaya en passiefruit", zegt Pepe Montiel van Almanzora Tropical. "Vooral de pitaya begint al te bloeien en begin deze week hebben we 200 bloemen bestoven. We hopen minimaal zoveel pitaya’s te oogsten als vorig jaar, zo ongeveer 10 à 12.000 kilo. Het seizoen begint over een kleine maand en duurt tot en met november. Met passiefruit, een heerlijke fruitsoort, beginnen we in de tweede helft van juli en eindigen we in oktober. Daarnaast heeft passiefruit een tweede seizoen dat loopt tot en met mei."

"De vooruitzichten zijn mooi voor dit jaar. Met onze biologische certificering kunnen we dit jaar een nieuw marktsegment aanboren en we werken nu aan het behalen van de Bio Suisse-certificering", zegt Pepe. "Maar het zullen de marktprijzen zijn die de resultaten zullen bepalen."


Papaja van Almanzora Tropical

"Het papajaseizoen is over het algemeen goed verlopen, maar we hebben de verkoopprijzen niet kunnen verhogen, wat jammer is gezien de stijging van de kosten." Pepe legt uit dat de winkelprijs van alle consumptieproducten is gestegen, maar dat telers geen cent meer krijgen. "De winstmarges zijn beperkt voor de telers."

"Ons product, exotisch fruit, is op de Europese markt eigenlijk een lokaal product dat voldoet aan de strikte fytosanitaire regelgeving van de EU. Dat zou gewaardeerd moeten worden. Zo wordt de pitaya buiten het seizoen vanuit Mexico of Brazilië per vliegtuig aangevoerd en wordt het op de groothandelsmarkt van Madrid aangeboden voor bijna € 8 per kilo, terwijl een bekende Spaanse supermarkt mij vorig jaar voor mijn lokaal product, en dan nog met enkele specifieke vereisten qua maatvoering en vruchtvleeskleur, € 3,5 per kilo gaf. Aan de ene kant stimuleert Europa de consumptie van lokale producten, maar aan de andere kant stellen de supermarkten bijna onmogelijke eisen en leggen ze prijzen op zonder daarbij na te gaan of die de kosten dekken. Dat is ongerijmd. En dan hebben we het nog niet over enige winst voor de telers, wat al helemaal moeilijk te behalen is. Daarnaast blijven de supermarkten ook doorgaan met hun importlijnen wanneer er Europees product voorhanden is."

"Het is natuurlijk wel zo dat de Spaanse teelt van exotisch fruit zoals papaja of pitaya, zowel dat van het vasteland als van de Canarische Eilanden, niet over de volumes beschikt om de markt te bevoorraden, maar toch zie ik mogelijkheden om de opbrengst te verhogen, de sector te versterken en bij te dragen aan een stijgende consumptie. Het potentieel voor de teelt van exoten in gebieden zoals Palomares, in de provincie Almería, is zelfs indrukwekkend. De teelt van exotisch fruit zou een kans moeten zijn om telers meer zekerheid te geven qua rentabiliteit, zeker ten opzichte van traditionele producten zoals sla of watermeloen, zodat ook de nieuwe generaties blijven kiezen voor de tuinbouw."

"Ik moedig daarom ook elk jaar de telers hier aan om papaja, pitaya en passiefruit te gaan planten. Mijn aanmoedigingen beginnen vruchten af te werpen: onlangs heeft een teler besloten om een kas van 2000 vierkante meter met exotisch fruit aan te planten. In oktober zal hij al kunnen oogsten en ik ga hem helpen dat fruit op de markt te brengen."

"Tuinbouw voorziet niet alleen in ons levensonderhoud, voor mij is het veel meer: het houdt me actief en gezond, ook in het hoofd. Dat is ook veel waard. En met papaja, pitaya en passiefruit kan de toekomst van de tuinbouw in het oosten van Almería er weer iets rooskleuriger uitzien", besluit Pepe.

Voor meer informatie:
Pepe Montiel
Almanzora Tropical
Camino de Los Ángeles s/n
04617 Cuevas de Almanzora (Almería) - Spanje
Tel: +34 670 981 241
pepemontiel@montilorca.com 
www.almanzoratropical.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven