"Pools appelseizoen was tamelijk goed, gezien de oorlog in Oekraïne"

De oorlog in Oekraïne zal een groot probleem vormen voor het komende Poolse appelseizoen. De sector in het land is doorgaans sterk afhankelijk van seizoenskrachten uit Oekraïne. Er is nog geen plan in de maak en één teler hoopt dat de regering de appelsector snel de helpende hand zal bieden. 

Hoewel het seizoen er voor sommige Poolse appelexporteurs al op zit, is dat van Genesis Fresh nog in volle gang. Jan Nowakowski, manager bij het Poolse appelexportbedrijf, legt uit dat het appelseizoen nog aan de gang is. "We hebben tot het nieuwe seizoen in september van start gaat nog appelen beschikbaar. Het was een tamelijk goed seizoen, gezien de omstandigheden in Oekraïne. De prijzen waren gemiddeld, maar inmiddels dalen ze. Het was een onstabiel seizoen en in Europa was er sprake van overproductie. De afzet kende dus hoogte- en dieptepunten. In de periode van mei tot eind juni ontvangen we subsidie van de Poolse overheid. Deze steun bereikte 200.000 ton appelen met €0,065/kilo voor telers. Gezien de dubbelcijferige inflatie in 2022 en de stijging van de teeltkosten is deze subsidie dit seizoen broodnodig voor telers."

Het tekort aan arbeidskrachten is een groot probleem voor de Poolse appelsector, nu Oekraïense mannen naar hun land terug zijn gekeerd om er te vechten. "Het aantal mannelijke arbeidskrachten is fors gedaald als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de verplichting voor mannen om voor hun land te vechten. Tegelijktijd zijn veel Oekraïense vrouwen naar Polen gekomen. Mogelijk kunnen zij de sector helpen, nu het ernaar uitziet dat zij ook komend seizoen nog beschikbaar zullen zijn. We zullen voor mannelijke arbeidskrachten naar andere landen moeten kijken als deze oorlog voort blijft duren."

"De oorlog in Oekraïne heeft de appelexport van het land nagenoeg stilgelegd en dit heeft gezorgd voor een verschuiving op de Europese appelmarkt. Dat gezegd hebbende, richten wij ons momenteel op de hulp aan Oekraïne. We moeten echter ook vooruit blijven denken om een beeld te krijgen van hoe het komende seizoen eruit gaat zien, met name vanwege het beperkte aanbod aan Oekraïense arbeidskrachten. Ik denk dat we op dit vlak nog heel wat werk te verzetten hebben. Om te beginnen zouden de regering en lokale overheden de werving van arbeiders moeten plannen, zodat telers de garantie hebben dat er komend seizoen genoeg handen zijn om alle appelen te plukken, sorteren en verpakken. Uit de ramingen blijkt dat we rekening moeten houden met een grotere appeloogst. Het werven van voldoende arbeidskrachten is dan ook van cruciaal belang," zegt Nowakowski tot slot. 

Voor meer informatie: 
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
+48 223 783 405
info@genesisfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven