Hugo Dubno

"Goede kwaliteit Australische truffels, gering aandeel kleine cantharellen"

Bij de Zwitserse paddenstoelenkenner Hugo Dubno zijn deze week de eerste zwarte truffels uit Australië gearriveerd. "Het 'zwarte goud' is slechts korte tijd op de markt verkrijgbaar en is vooral populair bij geselecteerde retailers en de hogere gastronomie," vertelt Mark Grimm, productspecialist bij Hugo Dubno. 

"Degenen die het product al kennen en waarderen, kijken reikhalzend uit naar de eerste partijen uit Australië", aldus Mark. "Het aanbod is nu aan het begin van het seizoen nog niet al te groot, maar neemt wekelijks toe. Daarbij is de kwaliteit goed. Over het algemeen zijn de ingevlogen truffels uit Australië tot uiterlijk begin of half augustus verkrijgbaar, daarna moeten we tot november/december wachten op de start van het seizoen in Frankrijk." De truffels worden tegen een eindprijs van 2.500 à 3.500 Zwitserse frank (€ 2.460 - € 3.444) verkocht.

Truffel uit Oceanië

Start van het Europese wilde paddenstoelenseizoen
Terwijl truffels momenteel vanuit het zuidelijk halfrond moeten komen, bevindt men zich bij cantharellen en eekhoorntjesbrood midden in het Europese seizoen. Precies op tijd komen sinds ongeveer vier weken ook de eerste Oost-Europese cantharellen en boleten binnen, bijvoorbeeld uit Roemenië en Servië. "Het Servische aanbod raakt nu geleidelijk aan op, het aanbod uit Bulgarije neemt ondertussen zichtbaar toe. Daarna gaan we verder met importen uit Polen en Litouwen", schetst Mathias Kesseli, inkoper en verkoper bij Hugo Dubno.

Rechts: cantharellen in de gebruikelijke schaaltjes van houtpulp

"De merkbare kostenstijgingen maken het ons momenteel moeilijk, bijvoorbeeld bij het transport en de logistiek. Over de verkoop mogen we echter helemaal niet klagen", vervolgt Mathias.


Verse cantharellen uit het Balkangebied

Gering aandeel aan kleine cantharellen
Ook in dit verkoopseizoen is het weer in de verzamelgebieden een doorslaggevende factor. Mathias: "Door de buitengewone neerslag en de daaropvolgende hitte in Servië en Roemenië zijn er tot nu toe hoofdzakelijk grote cantharellen beschikbaar geweest. In Zwitserland zijn echter vooral de kleinere exemplaren zeer populair onder de consumenten, waardoor de huidige aanbodsituatie eerder krap is."


Zomer eekhoorntjesbrood uit het Balkangebied

Eekhoorntjesbrood: verkoop concentreert zich op de herfst
Ook bij eekhoorntjesbrood staat er volgens Mathias momenteel vooral aanbod uit Roemenië en Servië ter beschikking. "Er bestaat weliswaar ook zomer eekhoorntjesbrood, maar de verkoop concentreert zich vooral op de herfst, tussen september en november."

Foto's: Hugo Dubno AG

Voor meer informatie:
Hugo Dubno AG
Industriestrasse 11
CH-5604 Hendschiken, Zwitserland  
Tel: +41 62 885 77 00
info@dubno.ch 
www.dubno.ch      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven