Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombiaanse export exotisch fruit +15,6%

De Colombiaanse export van exotisch fruit kende in het eerste kwartaal een jaar-op-jaar groei van 15,6% tot € 40,24 miljoen. De belangrijkste bestemming was Nederland met een import van € 33,7 miljoen.

Volgens een analyse van exportorganisatie ProColombia, met cijfers van de Nationale Afdeling voor Statistiek (Dane), bedroeg de export van gulupa, een passiefruitras, tussen januari en april 2022 in totaal
€ 20,7 miljoen, een stijging van 21,1% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Een ander exotisch fruit dat het goed doet op de exportmarkt is physalis, een bes die volgens ProColombia een export van € 15 miljoen behaalde, wat € 2,1 miljoen meer was dan in dezelfde periode van 2021.

Volgens Alejandro Angel, algemeen directeur van Caribbean Exotics, wordt dit jaar een groei van 18% verwacht in de export van physalis en tegen 2025 een omzet die tegen de € 100 miljoen aanleunt.

In het geval van cherimoya, zuurzak en andere soorten van de familie Annonaceae steeg de export in de eerste vier maanden van het jaar met 94,1%, van € 89.473 in 2021 tot € 173.662 in 2022. "Toch verloopt de export van zuurzak niet zoals verwacht vanwege de weersomstandigheden", vertelt Carolina Lopera, vertegenwoordigster van Colguanábana.

Granadilla gaf dan weer 9,4% prijs, dalend van € 2,66 miljoen in de eerste vier maanden van 2021 naar € 2,37 miljoen in dezelfde periode van 2022. Volgens de manager van Caribbean Exotics is de daling te wijten aan de intense regens die de exportkwaliteit van het fruit nadelig beïnvloedden vanwege de toename van schimmels en ziekten.

De export van passiefruit daalde met 7,7%, boomtomaat (tamarillo) met 13,8%, curuba (bananenpassiefruit) met 13,15% en pitaya met 0,1%. Lulo (naranjilla) was het fruit dat de grootste krimp kende, namelijk van 42,6%.

Bron: portafolio.co

Publicatiedatum: