"Peruaanse kersenteelt staat in kinderschoenen, nieuwe rassen doen het beste vermoeden"

Verschillende stemmen hebben de kers aangewezen als een mogelijk nieuwe hoofdrolspeler in de export van Peruaans fruit. Hoewel de prognoses zeker bemoedigend zijn, heeft de kersensector in Peru – een land dat zich in een paar jaar tijd op het podium heeft weten te hijsen van de wereldexport van onder meer blauwe bessen, druiven, avocado's of asperges – nog een lange weg te gaan. De boomkwekerijsector speelt een sleutelrol in die opwaartse beweging.

"We werken samen met verschillende veredelingsbedrijven en we zijn lid van de Andes New Varieties Association (ANA). Meer dan 20 jaar geleden hebben 4 Chileense kwekerijen ANA opgericht om rassen van vooral loofbomen overal ter wereld te zoeken en beschikbaar te stellen van kwekerijen en telers in Chili en andere landen."

"Via ANA werken we met verschillende veredelingsprogramma's, zoals bijvoorbeeld Unibo van de Universiteit van Bologna, waarvan we zeker zijn dat het succesvol wordt in Peru. We zijn al bezig met het importeren vanuit Chili naar Peru van verschillende rassen van Unido voor gematigde klimaten, maar voorlopig hebben we de fytosanitaire barrières die Peru oplegt nog niet kunnen overwinnen. Daarnaast heeft IFG, waarmee we ook samenwerken, een kersenprogramma en is het de eerste veredelaar die kersenrassen ontwikkelt met een lage nood aan winterrust."

"Wat tot nu toe is gedaan, is bestaande rassen testen en kijken of ze in Peru gedijen, maar de resultaten zijn niet zoals verwacht", merkt Samuel op. "Daarom is het zo belangrijk om nieuwe rassen in het land te krijgen. We weten nog steeds niet wanneer we toelating zullen krijgen, maar het zou niet zo lang meer op zich moeten laten wachten. Als het ons dit jaar nog lukt, zijn we nog op tijd om de bomen te vermeerderen en in 2023 te leveren aan Peruaanse telers die ze willen testen."

"Arequipa is de meest geschikte regio voor de kersenteelt"
Het ontwikkelen van rassen met een lage koudebehoefte zal essentieel zijn voor de toekomstige kersenteelt in Peru, waar men al aan het bestuderen is wat de gunstigste regio's zijn voor de aanplant.

"Er moet gezocht worden naar gebieden met een bepaald aantal noodzakelijke koude-uren en een voldoende warm voorjaar om in de maand oktober het fruit te kunnen oogsten. Om succesvol te zijn op de kersenmarkt, moet Peru het fruit eerder oogsten dan Chili. Concurreren met de Chileense kersen wordt immers erg moeilijk", benadrukt de directeur van Viveros El Tambo. "Chili is 's werelds grootste exporteur van kersen en start steeds vroeger, nu reeds begin november. Tegenwoordig worden in Chili praktisch alleen vroege rassen aangeplant die nog vóór de Santina’s worden geplukt, zoals bijvoorbeeld Sweet Aryana, Nimba en Pacific Red."

"Naast de gewenste temperatuur moet de regio ook toegankelijk zijn, daarom denk ik dat Arequipa heel geschikt is: het heeft enkele koude-uren, een warme lente en een vlakke geografie, wat het zeer toegankelijk maakt. Daarnaast wordt er ook vooruitgang geboekt in technieken die helpen bij het vervangen van de kou."

"We gaan weer goede resultaten boeken in China"
Viveros El Tambo is al bijna 3 decennia actief in de teelt van fruitbomen in Chili en is sinds 2014 ook aanwezig in Peru, waar het met zijn hoogwaardige plantmateriaal meewerkt aan de groei van de welvarende druiven- en blauwe bessensector. "Deze twee fruitsoorten zijn momenteel goed voor 95% van onze activiteit in Peru. Met citrus, avocado en kers zijn we nog volop in ontwikkeling, maar het worden wel onze belangrijkste aandachtspunten in de komende jaren."

Ondanks dat de exportresultaten de afgelopen jaren niet waren zoals verwacht als gevolg van externe factoren, heeft de Chileense kers een interessante ontwikkeling doorgemaakt op de exportmarkt, en dan vooral in China, het land met de grootste bevolking ter wereld.

"Sinds 5 à 7 jaar, toen de kersenteelt in Chili een duizelingwekkende ontwikkeling kende met zeer goede prijzen, probeert Peru kersenbomen te telen. De laatste drie seizoenen waren moeilijk, vooral in de periode na het Chinese Nieuwjaar. De coronapandemie en bijhorende logistieke problemen hebben een rem gezet op de vermeerdering van plantenmateriaal, behalve van vroege rassen. Er is veel bezorgdheid over wat er komend seizoen gaat gebeuren, wanneer het Chinese Nieuwjaar een week eerder wordt gevierd dan in 2022. Ik denk echter dat we in de toekomst weer zullen aanknopen met de goede resultaten in China, enerzijds omdat de datum van het Chinese Nieuwjaar elk jaar varieert, en anderzijds omdat de kers een zeer attractief product is, waarvoor ook nieuwe markten zullen worden gevonden."

"Als Chili er bovendien in slaagt om in de maand november fruit te oogsten, is de kans op succes erg groot, maar als het Peru al in oktober lukt, dan zijn de kansen nog groter", besluit Samuel Escalante.

Voor meer informatie:
Viveros El Tambo
Parcela #83, El Tambo, comuna de San Vicente TT, VI Región (Chili)
Tel: +56 9 38620219
contacto@viveroseltambo.cl
www.viveroseltambo.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven