"Belangrijk dat appelen zorgvuldig en consistent worden gesorteerd"

Hoewel appelen tot 's werelds meest gegeten fruitsoorten behoren, maakt hun populariteit het sorteren en verpakken er niet eenvoudiger op voor producenten. Volgens Damien Gibson, global category director apples bij TOMRA Food, worden de eisen op de appelmarkt steeds strenger. 

"Aangezien er jaarrond een grote aanvoer van appelen is, nemen consumenten geen genoegen meer met een klasse II product. Dit voert de druk op pakstations en retailers op om een product van consistente kwaliteit te leveren. Dit geldt ook voor de voedselveiligheidseisen, en dan met name op exportmarkten. Het is nu belangrijker dan ooit dat appelen zorgvuldig en consistent worden gesorteerd."

Terwijl pakstations hun best doen om aan deze eisen te voldoen, staan zij ook voor een andere uitdaging: degenen die voorheen afhankelijk waren van manuele arbeid voor het sorteren en verpakken, hebben nu moeite om mensen te werven en behouden.

"Er zijn oplossingen voor bedrijven van elke omvang, of zij nu 4.000 of 10.000 ton appelen per jaar verpakken. Deze oplossingen stellen verpakkers in staat om een hoge productkwaliteit te garanderen, hun efficiëntie te verhogen, omdat ze zeker weten dat de optimale marktmix wordt verpakt, te verduurzamen, doordat voedselverspilling wordt voorkomen, en om hun traceerbaarheid te verbeteren. Deze oplossingen worden aangeboden door TOMRA Food, fabrikant van optische sorteermachines voor de voedselverwerkende sector."

Inspecteren, sorteren, beoordelen en beschermen
Tot de TOMRA-oplossingen voor appelpakstations behoren het TOMRA 5S Advanced sorteer- en meetplatform, de Spectrim-sorteerder, de UltraView-inspectiemodule en het Inspectra² -systeem voor kwaliteitsmeting.

"De TOMRA 5S Advanced, die in 2021 op de markt verscheen, is gebaseerd op de topprestaties van de Compac Multi Lane-sorteerder (Compac werd in 2016 door TOMRA overgenomen), maar kreeg een geheel nieuw ontwerp. Het is het enige platform dat specifiek is ontwikkeld voor een hygiënische verwerking dat zonder gereedschap kan worden gereinigd en ontsmet. Het platform is vervaardigd van 100% roestvrij staal en voedselveilig polymeer. Zoals de naam doet vermoeden is dit het meest geavanceerde sorteerplatform voor fruit  dat er op de markt verkrijgbaar is. "De efficiëntie is ongeëvenaard hetgeen te danken is aan de gespecialiseerde software en de koppeling aan het dataplatform TOMRA Insight."

De functionaliteiten van de TOMRA 5S Advanced software garanderen optimalisatie en efficiëntie van de hele lijn en omvatten programma's voor het mixen van elementen, packout-optimalisatie en controleren van de doorvoer, evenals een Dynamic Lance Balancer. 

Bij gebruik van Spectrim worden de appelen eerst gesorteerd op basis van externe oneffenheden. De sorteerparameters kunnen worden geconfigureerd voor een sortering aan de hand van gradaties van afwijkingen, zodat gebruikers de volledige controle hebben om productklasses te matchen met de diverse markten. 

"De UltraView-inspectiemodule werkt samen met Spectrim en tilt haar 'optische vermogen' naar een hoger niveau. Dankzij een serie hoge resolutie, multispectrale (kleur en infrarood) camera's en LED-lampen, die dicht bij het fruit zijn geplaatst, parallel aan de richting waarin zij bewegen, is de UltraView in staat om afwijkingen aan de steelaanzet te detecteren, die anders moeilijk of zelfs onmogelijk vast te stellen zijn."

 

Inspectra² is een niet-invasieve oplossing voor infraroodkwaliteits-meting. De nabij-infrarood spectrometer van dit platform kan de Brix, hartrot, interne verkleuring, stevigheid en bloeden meten, waardoor er geen slechte appelen in de verpakking terechtkomen. 

Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
TOMRA 
+32 (0)476 74 19 18
marijke.bellemans@tomra.com
www.tomra.com/food 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven