Tony Derwael, Bel'Export:

"De laatste loodjes wegen het zwaarst op de hardfruitmarkt"

Tholen - "Het einde van het huidige hardfruitseizoen is nog moeizamer dan verwacht", zo vertelt Tony Derwael van Bel'Export. "Men zegt altijd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat geldt zeker voor de appelen en peren."

"De klasse I peren doen het nog vrij goed, maar de klasse II brengt eigenlijk niets meer op", vervolgt Tony. "De moeilijkheden komen voornamelijk doordat we met rond de 30 procent klasse II's zitten per lading, waardoor dit heel weinig opbrengt. Dat trekt de middenprijs enorm naar beneden. De palloxprijzen houden daardoor ook heel moeilijk stand."

Voor de appelen is het heel het seizoen, vanwege welbekende situaties in Oost-Europa, al uitermate moeilijk en ook richting het einde van het seizoen is het drama aldaar, volgens Tony, nog groter. "Dat zijn er simpelweg veel te veel op het moment. In België zitten we met de helft meer aan voorraad ten opzichte van vorig jaar. Omdat het nieuwe seizoen een week vervroegd is, gaat er ook een week verkoop van af en zullen de voorraden niet leegraken, verwacht ik."

De exporteur verwacht daarom dat een groot deel van de moeilijkheden over zullen dragen naar het komende hardfruitseizoen. "Ik ben bang dat heel veel appelen bewaard zullen blijven en verkocht worden tussen de nieuwe oogst. Dit zal ook weer de nodige prijsdruk op kunnen leveren in het begin van het nieuwe seizoen. Hetzelfde geldt voor de overgebleven Conference-peren tussen de nieuwe oogst Corina-peren en Conferences. De oude oogst kan de nieuwe oogst nog wel eens in de weg gaan zitten."

Er gloort echter licht aan het einde van de tunnel. "Het voordeel is wel dat de kwaliteit van de nieuwe oogst appelen en peren echt heel goed is. Beide hebben geen vorstschade ondervonden en hebben een zeer gladde schil tot de steel, wat de verkoop hopelijk wat aan kan wakkeren als ze op de markt komen. Bovendien is de maat, van met name de Jonagold, zeer goed."

"De hittegolf in het zuiden kan voor de Nederlandse appelen en peren komend seizoen voordelig uitpakken", besluit Tony. "Daar zitten ze nu natuurlijk met temperaturen van 40 graden. Bovendien begreep ik dat de irrigatie in Italië stilgelegd is. De oogst schijnt op een normaal niveau te liggen, maar de maten hebben echt te lijden onder de hitte en droogte. Dit is voor hen natuurlijk zeer lastig, maar de één z'n dood is de ander z'n brood."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com        
www.belexport.com      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven