Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veredelaar claimt resistentie slarassen tegen nieuwe Fusarium-variant

Fusarium is een veelvoorkomende plantenziekte in sla. Zowel in bedekte als open teelt kan de schimmel de sla via het wortelstelsel aantasten, waardoor opbrengst verloren gaat. In 2015 werd in Europa een nieuwe variant van Fusarium in sla, fysio 4 (Fol: 4) geïdentificeerd. In mei 2022 heeft de International Seed Federation officieel een geharmoniseerd testprotocol opgesteld voor het claimen van resistentie tegen deze fysio. Veel bestaande slarassen van Rijk Zwaan zijn resistent tegen de nieuwe variant van Fusarium.

Nieuwe Fusarium-variant in Europa
De nieuwste variant van Fusarium in sla (Fusarium oxysporum f. sp. Lactuacae) werd voor het eerst beschreven door Giraldi et al in 2016. Sindsdien is de Fusarium fysio 4 in verschillende Europese landen ontdekt. Het wordt niet gevonden in andere delen van de wereld.

Rijk Zwaan resistenties in sla
In het veredelingsprogramma van Rijk Zwaan werkt men continu aan het verbeteren van de eigenschappen van de slarassen, onder meer door het ontwikkelen van resistenties tegen nieuwe varianten van plantenziekten. “Fusarium is een grote bedreiging voor slatelers over de hele wereld. Het nieuw gedefinieerde testprotocol bevestigt dat veel van onze slarassen resistent zijn tegen deze nieuwe Fusarium-variant”, zegt Johan Schut, Breeding Manager voor sla.

Duurzame oplossing
Rijk Zwaan pleit voor een geïntegreerde aanpak van ziektebestrijding, zodat er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Resistente rassen zijn hier een belangrijk onderdeel van, maar daarbij worden gewasbeschermingsmiddelen en hygiënemaatregelen geadviseerd om de ontwikkeling van nieuwe Fusariumvarianten te helpen voorkomen. Goede hygiënepraktijken, zoals het verwijderen van oogstresten en het verwijderen van zieke planten, verminderen de verspreiding van Fusarium in sla.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

 

Publicatiedatum: