Robert van Ooijen, Van Ooijen Groenten en Fruit:

"Belgische veilingen onverminderd populair bij Hollandse kopers"

Tholen - De maanden mei en juni staan altijd weer garant voor de grootste aanvoer-maanden op de Belgische veilingen. Van Ooijen Groenten en Fruit koopt dagelijks een behoorlijk volume dagverse groenten op de veilingen bij BelOrta en Hoogstraten. Robert van Ooijen geeft een marktupdate over de dagelijkse handel. 

"De aanvoer van aardbeien is niet overweldigend groot. Gisteren lagen de prijzen tussen de 1,80 en 2 euro, dus dat is niet super hoog, maar ook niet superslecht", constateert Robert.

"Het groentenseizoen is momenteel niet om over naar huis te schrijven. Aubergines zijn het hele seizoen al laag in prijs. De komkommerprijzen waren bij de start van het seizoen hoog, maar zijn ook weer meteen gekelderd toen de zomeraanvoer losbarstte. De paprika's doen het nog wat beter. De prijs van de rode paprika's blijft nog redelijk overeind, maar de klokprijs van de groene paprika's ging al onder de euro. De gele paprika's zitten ongeveer op het niveau van de rode paprika's."

"De prijs van kropsla liep vanmorgen weer wat op richting de 40 cent. Maar in de alternatieve slasoorten zoals Lolla Bionda en eikenbladsla is het zeker geen weelde. IJssla werd maandag voor 35 cent verkocht, daar komen telers zeker niet mee uit", vervolgt Robert. Hij noemt het positief dat er nog steeds nieuwe handel op de veilingen blijft komen. "Zo komt er nog steeds meer diversiteit in het tomatenaanbod met nieuwe mixen en variëteiten. De Ruby Red-pruimtomaat is echt een aanwinst, maar ook de trostomaten onder de merken Elite en Princess blijven het goed doen."

De voorgenomen fusie tussen de veilingen BelOrta/BFV en Coöperatie Hoogstraten/REO wacht Robert af. "Ik ben benieuwd wat ze ermee willen. De afstand Roeselaere-Hoogstraten is toch snel 250 kilometer, dus men kan niet eenvoudig even producten van de ene naar de andere veiling verplaatsen. Dat was bijvoorbeeld met BelOrta en Hoogstraten logischer geweest. De fusie BelOrta / BFV zat er al wel een beetje aan te komen. Wij kopen puur op de groenteveiling in Sint Katelijne Waver, dus hebben daar niet zoveel mee van doen. Maar het wordt steeds lastiger om meerdere spelers te hebben op een kleine markt, zeker als je ziet hoeveel telers er zijn die geen opvolger hebben. Ook het bedrijfsrisico van de tuinders is groot. Je kunt een keer een leuk jaar hebben, maar een hagelbui kan ook zomaar een teelt in het water gooien."

De Belgische veilingen blijven volgens Robert onverminderd populair bij de Nederlandse kopers. "Daar pikken wij ook een graantje van mee, maar soms nemen handelsbedrijven ook zelf een nummer op de veiling. Sommigen komen daar ook weer van terug. Je moet wel wat volume betrekken om het rendabel te maken. Ons motto is:
's morgens gekocht, is 's middags geleverd. Daarmee voorzien we in een behoefte van veel Hollandse AGF-bedrijven. Onze drie eigen gecertificeerde keurmeesters voorzien de aangekochte producten van een extra kwaliteitscontrole voordat we het uitleveren aan onze klanten. Dat kost de klanten een kleine fee, maar ze zijn daarmee gegarandeerd van mooie handel. Daarmee ontzorgen we onze klanten volledig."

"Voordeel is tegenwoordig dat alles in één keer wordt doorgeveild. We beginnen om 7.00 uur en om kwart over tien, half elf is de veiling wel ten einde. Dan heb je nog voldoende tijd om de handel vers bij de klant te krijgen. Zeker in deze zomermaanden kon je vroeger nog weleens halverwege de middag pas wegrijden van de veiling. Wel zijn de files momenteel weer aan de orde van de dag. Zeker op vrijdag kun je er tegenwoordig vanuit gaan dat het verkeer vaststaat."

Voor meer informatie:
Robert van Ooijen
Groenten en fruit import van Ooijen B.V.
Linnenstraat 3
2988 XL Ridderkerk - Nederland
Veiling: +32 15565531
Mobiel: +31 (0)6 51 54 59 98 
robert@vanooijenbv.nl    
www.vanooijenbv.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven