"Geen enkele meloen uit buitenteelt mag worden afgezet voor minder dan € 1,20 per kilo"

2022 is een bijzonder jaar voor de Franse meloenen. De handelaren vragen de telers al jaren om hun plantschema's uit te stellen, dus later met hun meloenen op de markt te komen en zo de directe concurrentie met Marokko en Spanje te vermijden. Het aanbod uit deze 2 landen is dit jaar echter gering en daardoor is sprake van een tekort aan meloenen op de markt.

"We hebben de aanplantmomenten geleidelijk aan verschoven om concurrentie met grote importpartijen zo veel mogelijk te vermijden. Dit jaar hebben de weersomstandigheden in Marokko en Spanje ervoor gezorgd dat de partijen aanzienlijk kleiner waren en de kwaliteit van die partijen aanzienlijk minder was dan anders. Het gebrek aan importmeloenen en het feit dat er ook nog niet genoeg Franse meloenen op de markt aanwezig waren, resulteerden in zeer hoge prijzen", vertelt Patrick Cluchier, voorzitter en CEO van Ets Tonfoni.


Tranche de Miel

Late daling van de meloenprijzen
Eind mei sloeg de situatie plotseling om, vooral in het zuidoosten van Frankrijk, waar de weersomstandigheden bijzonder gunstig waren voor de teelt van Franse meloenen. "We wisten dat er rond deze tijd grote partijen zouden aankomen, dus we hebben de prijzen zien dalen van 4-5 euro per kg naar 1-1,5 euro per kilo en zelfs nog lager, afhankelijk van de promotionele acties van sommige handelaren. Onze klanten waren gewaarschuwd voor deze toename van het aantal partijen, in combinatie met de voor de teelt gunstige weersomstandigheden. Toch vinden we het jammer dat er opnieuw sprake is van een kloof tussen de prijzen van de producten die ons teeltbedrijf verlaten en de prijzen die in de winkels voor die producten worden gehanteerd."

"Wij, als vakmensen, vragen onze handelspartners om sneller te reageren, zodat de prijzen meer corresponderen met de prijzen die onder de streep worden betaald. Het effect hiervan kan dubbel zo gunstig zijn. De grote hoeveelheden meloenen kunnen zo onmiddellijk worden verhandeld en overvolle koelingen en een afzet zonder vaste prijzen op groothandelsmarkten kunnen worden vermeden. Bovendien is de kwaliteit van de meloenen zo beter, omdat ze niet hoeven te worden gekoeld. Uiteindelijk profiteren consumenten hier nog het meest van ook. De prijzen zullen zich op deze manier stabiliseren en uitkomen op een niveau dat voor onze sector veel aanvaardbaarder en haalbaarder is."


Tonfoni La Signature

Zeer goede kwaliteit en interessante partijgrootte voor het 2022-seizoen
Uiteindelijk zullen we daadwerkelijk in een dergelijke situatie terechtkomen, want er zijn promotieacties gepland, gekoppeld aan het mooie weer dat op komst is. "Deze acties zullen helpen bij het opvangen van de verwachte teeltpieken. Bovendien zijn we vrij positief over het seizoen. De kwaliteit van de meloenen is dit jaar geweldig en ook de grootte van de partijen is interessant. We hebben onder zeer goede weersomstandigheden geplant en alles is goed opgezet. Bovendien zijn aangename temperaturen altijd gunstig voor de consumptie van meloenen, dus we hebben alle vertrouwen in de ontwikkeling van dit seizoen."

Grootste verliezers en imago van prijzen in de supermarkten
Op het gebied van de prijzen moet het juiste evenwicht opnieuw worden gevonden. "De drastische stijging van de teeltkosten (30%) heeft uiteraard ook een impact gehad op de totale kosten. Binnenkort zal er geen enkel doeltreffend gewasbeschermingsmiddel beschikbaar zijn om de druk van plagen en ziekten mee te kunnen beheersen, naast de zeer reële en zware gevolgen van de klimaatverandering (regenbuien in Spanje in 2022, in het middenwesten van Frankrijk in 2021, een tekort aan water...). Dit alles zal onvermijdelijk gevolgen hebben met betrekking tot de grootte van de partijen en zal ertoe leiden dat het totaal aan kosten voor de telers zal blijven stijgen. Hoewel dit probleem zich in de AGF-sector voordoet, hebben we de indruk dat meloenen deze zomer de belangrijkste verliezers zijn geworden in de schappen van de supermarkten. Meloenen worden steeds meer gezien als producten die de hele zomer goedkoop  (zouden) moeten zijn, terwijl het ontwikkelen en telen van lekkere en veilige meloenen (herhaalde audits, fytosanitaire analyses, GlobalGAP, HEV...) eigenlijk een luxe is geworden!"

"Het is soms goedkoper om meloenen te kopen dan producten zoals aardappelen, waarvan het verpakkingsproces sterk gemechaniseerd en geautomatiseerd is. Het risico van het hanteren van zulke lage prijzen zonder de telers behoorlijk te betalen, is dat veel van de telers hierdoor geneigd zullen zijn om hun werkzaamheden op te geven. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld heel veel kleinschalige telers die op het punt staan te stoppen, juist vanwege de prijzen die niet meer lonen. De ziel van de meloenen zal met hen verdwijnen!"


Cavaillon

Een betere betaling voor telers is echt noodzakelijk
Om de erosie van de Franse meloenteelt te vermijden, is een betere betaling voor telers dus echt noodzakelijk, vooral in een tijd waarin er veel inflatieproblemen zijn.

Daarnaast is het van groot belang om het hele teeltproces op waarde te schatten. Zowel kleine maten (15) als grote maten (9) meloenen moeten de hele zomer verkocht worden tegen prijzen die vooral niet belachelijk laag zijn!

Dertig jaar geleden wilden de klanten alleen maat 15 hebben en hadden we altijd moeite om maat 12 kwijt te raken. Hieruit blijkt dat de prijzen, uitgedrukt in constante waarde, op dit moment veel lager liggen. Over het algemeen moeten veldmeloenen en kasmeloenen niet voor minder dan respectievelijk € 1 en € 1,50 per kilo mogen worden verkocht. Er moet ook meer solidariteit en transparantie komen binnen de sector en kleine telers moeten worden gehoord."

Om de meloenen meer te laten opbrengen, werkt Ets Tonfoni met kleinschalige teeltbedrijven en maakt het van kwaliteit een prioriteit. "De teeltgebieden zijn allemaal tussen de 2 en de 15 hectare groot. Dankzij onze strenge selectie en onze zoektocht naar meloenen van topkwaliteit kunnen we onze telers, partners met wie we een zeer

Voor meer informatie:
Patrick Cluchier
Ets Tonfoni
+33 4 90 73 11 63
cluchier@tonfoni.com 
www.tonfoni.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven