Phillippe Kkahn van Herbafrucht

"Afrikaanse ingevlogen kruiden zullen altijd hun plaats op de markt hebben"

In de schaduw van het zomerfruit en de vollegrondsgroenten is inmiddels ook de verkoop van Duitse gesneden kruiden in volle gang. Vooral rond de seizoenswisseling kunnen er seizoensgebonden tekorten aan het ene of andere product ontstaan, zoals momenteel bij kervel en koriander het geval is, constateert kruidenspecialist Phillippe Kahn van Herbafrucht uit München. "Het is dan ook belangrijker dan ooit om over een betrouwbare leveranciersstructuur in binnen- en buitenland te beschikken, zodat men een alternatieve bevoorradingsbron heeft indien Duitse kruiden nog niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn. Op deze manier wordt de continuïteit van de bevoorrading voortdurend gewaarborgd." 

Phillippe Kahn, directeur van Herbafrucht

Afgezien van tijdelijke schaarste en kwaliteitsgebreken is het volledige kruidenassortiment momenteel uit Duitse teelt verkrijgbaar. Aanvullend zijn er Zuid-Europese kruiden uit Spanje en Italië evenals ingevlogen kruiden uit Ethiopië, Kenia en Israël verkrijgbaar. "Alle tendensen die er al waren in tijden voor corona, zijn in de afgelopen twee jaar nogmaals versterkt. Lokale kruiden zijn steeds populairder bij de consument, niet in de laatste plaats vanwege de kortere transportafstanden. Daarnaast waren er tijdens de pandemieperiode minder vluchten, waardoor het aanbod aan ingevlogen waren kleiner was."

Bestaansrecht voor Afrikaanse ingevlogen waren
Momenteel zijn de vliegtarieven nog steeds extreem hoog, weet Phillippe. "We hebben gelukkig meerdere alternatieven waarop we terug kunnen vallen. Bovendien heeft Afrika nog steeds een aanzienlijk voordeel ten opzichte van Azië, waar de luchtvrachttarieven nog fors hoger liggen. Op langere termijn ben ik ervan overtuigd dat Afrikaanse ingevlogen waren altijd hun plaats op de markt zullen hebben, omdat bepaalde kruiden, zoals citroengras en Thaise basilicum, hier in Duitsland slechts op kleine schaal geteeld worden en we in de winter sowieso afhankelijk zijn van importwaren."

Prijsvorming en rassentrends
Ook de kruidensector wordt volgens Phillippe met de actuele kosten- en prijsstijgingen binnen de leveringsketen geconfronteerd. "Ondanks talrijke prijsverhogingen van onze leveranciers hebben we sinds het begin van de pandemie geprobeerd om onze prijzen zo mogelijk stabiel te houden, wat juist bij de huidige algemene omstandigheden extreem moeilijk is." Deze prijspolitiek van het bedrijf wordt ook door de afnemers gewaardeerd. "We staan er zelfs nog beter voor dan vóór corona en de vraag is bij alle afzetkanalen zeer goed geweest."

Niettemin is de verdere ontwikkeling van het segment gesneden kruiden tijdens corona enigszins tot stilstand gekomen, vervolgt Phillippe. "De consumptietrends die momenteel te zien zijn, waren er grotendeels ook al voor de pandemie. Exotische producten, bijvoorbeeld Thaise basilicum, zijn inmiddels een vast onderdeel van de dagelijkse keuken, wat voor een deel is toe te schrijven aan de multiculturele samenleving."


Bedrijfshal van Herbafrucht op het buitenterrein van de groothandelsmarkt (Foto's: Herbafrucht GmbH)

Cressen en eetbare bloemen
Als vertegenwoordiger van een relatief jonge generatie handelaren op de groothandelsmarkt München streeft Phillippe er niettemin naar om nieuwe en verrassende waren, zo mogelijk uit lokale teelt, op de markt te brengen. "We hebben sinds ongeveer anderhalf jaar ook cressen in het assortiment en het verkooppotentieel is naar mijn idee gewoon enorm. Ik zie ook bepaalde synergie-effecten tussen kruiden en cressen, niet in de laatste plaats omdat in beide sectoren sprake is van soortgelijke aanvoerroutes. Daarnaast wijden wij ons ook aan de verkoop van eetbare bloemen, maar dit valt wel overwegend onder de nicheproducten."

Voor meer informatie:
Phillippe Kahn
Herbafrucht GmbH
Großmarkt München
Tel: +49 177 4922432
info@herbafrucht.de  
https://www.instagram.com/herbafrucht/?hl=en 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven