Uitstekend kersenjaar volgens de Schweizer Obstverband (SOV)

Meer dan 2.500 ton Zwitserse kersen

De Schweizer Obstverband (SOV) heeft onlangs in Leuggern (Aargau) het Zwitserse kersenseizoen geopend. In aanwezigheid van raadslid Markus Dieth benadrukte de verenging de innovatiekracht van de sector en stelde een uitstekend kersenjaar in het vooruitzicht: de Zwitserse bevolking kan zich in 2022 op meer dan 2.500 ton kersen van uitstekende kwaliteit verheugen. 

De Zwitserse kersenteelt heeft in de afgelopen jaren een enorme innovatiegolf doorgemaakt. Moderne laagstam kersenbomen hebben zich staande weten te houden en zorgen voor kwalitatief hoogwaardige kersen. Beschermende netten en bescherming tegen weersinvloeden zijn niet meer weg te denken, ze beschermen de gewassen op duurzame wijze en verminderen de inzet van gewasbeschermingsmiddelen enorm. Daarmee hebben de telers gereageerd op de gestegen eisen van de consumenten, de samenleving en de politiek. Markus Dieth, raadslid van kanton Aargau, uitte zijn waardering voor deze innovatiekracht bij de start van het Zwitserse kersenseizoen op het gezamenlijke bedrijf van Urs Zeder en Reto Erne in Leuggern. Tegelijkertijd benadrukte hij het belang van de fruitteelt voor kanton Aargau. Dit is het kanton met de op drie na grootste fruitteelt van Zwitserland met een bruto jaaropbrengst van circa 30 miljoen Zwitserse frank.
 
Een uitstekend kersenjaar 2022
De kersenteelt is al in volle gang. De Schweizer Obstverband verwacht in 2022 een goede oogst van meer dan 2500 ton kersen van uitstekende kwaliteit. De oogst valt daarmee zo'n 25 procent groter uit dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit betekent dat 2022 een succesverhaal voortzet: de toegevoegde waarde van de Zwitserse kersenteelt is in de afgelopen twintig jaar verdubbeld en bedraagt tegenwoordig zo'n 20 miljoen Zwitserse frank. Dit bij een sterk veranderde markt: terwijl de vraag naar morellen in de afgelopen vijfentwintig jaar van 10.000 ton naar één derde is gedaald, steeg het marktvolume van gewone kersen naar circa 6.000 ton. De zelfvoorzieningsgraad bedraagt circa 50 procent. 

Stilstand is geen optie
De positieve ontwikkeling van de kersenteelt mag niet als vanzelfsprekendheid worden beschouwd. Weersextremen zijn in de afgelopen jaren enorm toegenomen, in 2017 en 2021 waren de mislukte oogsten als gevolg van late vorst aanzienlijk. Door de toename van de grensoverschrijdende handel hebben zich bovendien nieuwe, invasieve ziekteverwekkers verspreid. Tegelijkertijd wordt de fruitteelt opgeroepen om de inzet van gewasbeschermingsmiddelen duidelijk te verminderen. Om deze Herculesopgave tot een goed einde te brengen is de fruitteeltsector afhankelijk van steun. Bruno Eschmann, voorzitter van het productcentrum kersen en pruimen bij de SOV, deed daarom een beroep op de politiek en wetenschap: "Om het succesverhaal voort te kunnen zetten hebben we enorme investeringen nodig voor een uitvoerbare en rendabele gewasbescherming. Van onze kant implementeren we direct nieuwe kennis en investeren we fors in een nog duurzamere teelt."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven