"Mercosur-landen verantwoordelijk voor 61% onderscheppingen van plagen op citrus"

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors meldt dat de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) tot en met de maand mei verantwoordelijk waren voor 61% van de onderscheppingen aan de EU-grens van citrus met plagen. Brazilië was goed voor 53%.

"In de eerste vijf maanden van het jaar heeft Brazilië al 30 onderscheppingen laten optekenen op een totaal van 57. Bij citrus uit Argentinië werden 2 onderscheppingen gedaan, uit Colombia 3."

"La Unió is van mening dat het ratificeren van de overeenkomst tussen de EU en Mercosur een ernstige fout is, aangezien er geen diepgaande studies zijn uitgevoerd naar de gevolgen voor onze tuinbouwsector. De algemene studies die tot nu toe zijn uitgevoerd naar de gevolgen van de overeenkomst met Mercosur zijn niet erg specifiek en analyseren bijvoorbeeld de teelt van citrus niet. Ze houden ook geen rekening met de verschillende impact op de afzonderlijke EU-landen", legt de organisatie uit.

"Het tekenen van overeenkomsten die niet het wederkerigheids-principe hanteren in het gebruik van actieve stoffen, die niet in lijn liggen met de eisen van de Europese 'Van boer tot bord'-strategie en die geen importperiodes voorstellen om overlapping met de Europese aanvoer te vermijden, is vervallen in dezelfde oude fouten die altijd een enorm negatieve impact hebben gehad op onze sector", zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

"De laatste jaren is er ook sprake van een groei van de import uit derde landen op het zuidelijk halfrond naar de Europese Unie ondanks het feit dat er nog geen veilige protocollen zijn. Daarom zou de controle op de import van goederen die plagen kunnen bevatten, zoals bijvoorbeeld Citrus Black Spot, opgevoerd moet worden."

La Unió klaagt ook al lang aan dat de Mercosur-landen niet dezelfde teeltnormen hanteren. "Mercosur ligt boven het Europese gemiddelde wat betreft de hoeveelheid en het aantal gebruikte werkzame stoffen. In een studie die in 2019 door Environmental Health werd gepubliceerd was 44% van de in totaal 508 geanalyseerde stoffen in de EU verboden of in afwachting op een definitief verbod."

Er zijn dit jaar reeds 24% meer onderscheppingen gedaan dan in dezelfde periode als vorig jaar. Tegen het einde van 2022 kan dus weer een record worden verbroken.

Een ander interessant aspect van de data-analyse betreft de 10 onderscheppingen uit China, waarvan 6 gerelateerd zijn aan de schimmel Phyllosticta citricarpa, die Citrus Black Spot veroorzaakt.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven