Recordoogst 96.000 ton appelen voor Spaanse Poma de Girona

De Spaanse telers van de appelen met beschermde geografische aanduiding Poma de Girona oogstten in 2021 in totaal 96.000 ton appelen, een record sinds de oprichting van de BGA. De drie bedrijven die de appel telen en op de markt brengen, Girona Fruits (uit de gemeente Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) en Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador), laten weten dat dit record voornamelijk te danken is aan de zeer goede weersomstandigheden en benadrukken dat ook de kwaliteit hoog was.


Jaume Armengol, voorzitter van de BGA Poma de Gerona, en chef-kok Joan Roca, met de Poma de Girona Prijs (Eddy Kelele/Nordmedia)

De BGA Poma de Girona maakte deze cijfers afgelopen vrijdag bekend tijdens de jaarlijkse ledenvergadering, gehouden in het La Costa Beach & Golf Resort hotel in de gemeente Pals, waar de gebroeders Roca van restaurant El Celler de Can Roca de Poma de Girona Prijs ontvingen voor hun steun aan producten van lokale teelt en omdat ze altijd hebben samengewerkt met Poma de Girona.

Chef-kok Joan Roca nam de prijs in ontvangst en benadrukte dat de appel van Girona al vele jaren in zijn keuken vertoeft. "Hier thuis heeft hij altijd een plaatsje en wanneer we de wereld rondtoeren, prijzen we hem ook altijd aan. We zullen ambassadeurs van de appel van Girona blijven." De vergadering werd bijgewoond door Jordi Camps, verantwoordelijke Lokale Economie van de Provincie Girona, Elisabet Sánchez, directrice Provinciale Diensten van de Catalaanse overheid, en Jaume Fontdevila, regionaal verantwoordelijke Gewestelijke Aangelegenheden.

Jaume Armengol, voorzitter van de BGA Poma de Girona, legde uit dat de mooie cijfers te danken zijn aan zeer gunstige weersomstandigheden. "De vruchtzetting was zeer goed en we konden de gehele oogst op de markt brengen. Naast kwantiteit hadden we goede kwaliteit." Armengol benadrukte dat het cijfer niet onbelangrijk is. "De appelsector innoveert voortdurend en toont de veerkracht van de telers in de huidige onzekere context." De BGA Poma de Girona, die 78 telersfamilies telt, verwachtte afgelopen zomer 84.580 ton te oogsten, 16% meer dan in het voorgaande seizoen, maar de verwachtingen werden uiteindelijk overtroffen.

De milde temperaturen, relatief droge periodes tijdens de oogstmaanden van 2021 en de afwezigheid van forse hagelbuien en windstoten zoals die van twee jaar geleden, zijn de redenen voor het goede seizoen. De oogst van 2021 kenmerkte zich ook door een hoge kwaliteit, een goede maatvoering en mooi gekleurde en zoete appelen.

Voor meer informatie:
Poma de Girona
Tel: +34 972 78 08 16 (Spanje)
info@pomadegirona.cat
pomadegirona.cat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven