Fors minder kersen, maar goede prijzen in de Ebro-vallei

"Kersenoogst start 15 dagen later en eindigt een week eerder"

Het kersenseizoen eindigt vroeg in de Ebro-vallei in de Spaanse provincie Tarragona. De boosdoener is het warme weer van de afgelopen dagen.

"Door de lage temperaturen eind maart en begin april, een periode waarin er ook vorst was, zijn we zo'n 15 dagen later dan gebruikelijk begonnen met de oogst. Maar met het goede weer in de maand mei en de hittegolf van de afgelopen dagen zal het seizoen bijna een week eerder eindigen. Het seizoen is dus ongewoon kort dit jaar", vertelt David Manero, partner bij het bedrijf Cerima Cherries. "Over ongeveer een week zijn we klaar", voegt hij eraan toe.

Het drie weken kortere seizoen kenmerkte zich ook door lage volumes en het ontbreken van grote maten.

"De vorst begin april heeft onze opbrengst in de lagere gebieden gefnuikt en het warme weer heeft de rijping van het fruit versneld, vooral in de afgelopen weken, waardoor de maten klein blijven, zowel in onze teeltgebieden als in de rest van het land. We zullen tussen de 30 en 40% minder kersen hebben geoogst dan we gewend zijn. Dit jaar was het moeilijk om een goede oogst te bekomen. Regen is ons wel bespaard gebleven", zegt de teler en exporteur.

De prijzen zijn volgens David Manero beter dan vorig jaar, maar net genoeg om het gebrek aan kilo's en de gestegen kosten als gevolg van de inflatie te compenseren.

"De vraag is vanaf het begin goed geweest. Met een lager aanbod was dit dus positief voor de prijzen. De stijging van de verkoopprijzen is volledig gerechtvaardigd, want de kosten van de teelt, oogst, verwerking en verpakking zijn met meer dan 30% gestegen. Het zijn dus ook geen prijzen geweest die mooie winstmarges toelaten."

Zoals gebruikelijk begint er vanaf de tweede week van juni meer kersenaanvoer te komen uit andere Spaanse teeltgebieden en landen uit het Middellandse Zeegebied. "Tot nu toe hebben we geen noemenswaardige concurrentie opgemerkt, behalve de afgelopen week, toen de Turkse aanvoer sterk aanwezig begon te worden in markten zoals Duitsland", besluit David Manero.

Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
Tel: +34 977 418 346 (Spanje)
Mob: +34 696 869 388
cerima@cerimacherries.com 
www.cerimacherries.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven