Fruit- en laanboomtelers goed vertegenwoordigd tijdens hoorzitting ASV

Afgelopen woensdag, 15 juni, vond de hoorzitting van de Provincie Gelderland over de Aanvullende Strategische Voorraden (ASV) in de Betuwe plaats op het Huis der Provincie in Arnhem. Tientallen fruit- en laanboomtelers hadden zich voorafgaande aan de hoorzitting verzameld voor een publieksvriendelijke actie: 'Geen woorden maar water!'

Het podiumprogramma van de actie bestond uit gesprekken met verschillende telers en bedrijven. Zij sprak over de impact van het aanwijzen van drinkwaterreserveringsgebeiden in de Betuwe-West-Buren, Tielerwaard en Winssen-Slijk-Ewijk-Dodewaard. Tijdens de actie hebben Goos Cardol (TCO) en Marc André de la Porte (NFO) de Impact Analyse overhandigd aan Gedeputeerde P. van ’t Hoog.  Deze analyse is een mooie weergave van de impact op de sector. De initiatiefnemers denken dat de strategische reservering van drinkwater kan worden veiliggesteld vanuit het perspectief van de fruit- & laanboomteelt indien de plannen op de punten in het zevenpunten plan wordt aangepast.

Na de publieksvriendelijke actie hebben alle betrokkenen plaatsgenomen in de Statenzaal. Beide teelten werden tijdens de hoorzitting vertegenwoordigd door een spreker. Namens de fruittelers kwam Bert Den Haan aan het woord. Goos Cardol vertegenwoordigde de laanboomtelers uit de regio. Vooral de grote omvang van de reserveringsgebieden en de lange onzeker periode die er komt moet aangepast worden. Ook Kees de Kat (FruitMasters) heeft namens de regio gesproken. Zijn uitgangspunt was de economische en maatschappelijk impact van de ASV.

Volgende week vindt het vervolg van de hoorzitting plaats. De betrokken politieke partijen spreken tijdens deze vergadering hun oordeel uit over de drinkwaterreserveringsgebieden. In de eerste week van juli besluit de provincie over het huidige voorstel. 

Voor meer informatie:
www.laatdeteeltnietopdrogen.nl 

Bron: NFO 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven