Edilson Hernández (Prime Tropics): "Over 3 weken ook durian exporteren"

"Jaarrond fingerlimes uit Guatemala in Europa"

Toen in het begin van deze eeuw een prijscrisis uitbrak op de rubbermarkt, wist het Guatemalteekse bedrijf Prime Tropics, destijds specialist in de productie van dit natuurlijke polymeer, niet dat die tegenslag hen tot een van de belangrijkste telers van exotisch fruit zou maken in Midden-Amerika.

"De prijs van rubber daalde van $ 3,50 per kilo droge stof naar slechts 80 cent, terwijl de productiekosten $ 1,50 bedroegen. Op dat moment waren we eigenlijk alles kwijt wat we in de voorgaande jaren met rubber hadden opgebouwd en verdiend, dus besloten we het roer om te gooien en te diversifiëren", vertelt Edilson Hernández, manager van Prime Tropics.

"In 2004 begonnen we rambutan te telen. In het begin kenden de mensen dit fruit nauwelijks, maar we zetten toen informatiecampagnes op en nu kunnen we het in aanzienlijke hoeveelheden afzetten op de exportmarkt, maar ook in Guatemala en de ons omringende landen. We startten met 7.000 bomen en vandaag hebben we er 150.000. We zijn ondertussen niet alleen de grootste rambutanteler in Guatemala, maar in heel Midden-Amerika."

"Onze grootste markt is de Verenigde Staten, vooral omdat het maar 3 uur vliegen is naar Miami. Wat we vandaag oogsten, kan morgen daar in het schap liggen. Maar we slagen er ook in onze rambutan met optimale kwaliteit in Canada, Japan en Europa af te zetten", zegt de manager van Prime Tropics.

Het avontuur in het exotisch fruit begon voor het Guatemalteekse bedrijf met rambutan, maar in de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met onder meer baby-ananas, mangosteen en finger lime.

"Het grote voordeel van onze finger limeteelt is dat we jaarrond fruit beschikbaar hebben dankzij de aanplant op verschillende hoogtes boven zeeniveau. We hebben 16.000 bomen van groene en roze rassen en we kunnen ongeveer duizend kilo fruit per week leveren aan onze klanten in Europa", vertelt Edilson.

"In 2018 zijn we begonnen met de export van finger lime naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Anderzijds is er nog geen protocol getekend om finger lime uit Guatemala in de VS op de markt te kunnen brengen. Er liggen hoe dan ook zeker kansen op de Europese markt, want marktonderzoek heeft aangetoond dat het product al enige tijd bekend is in Europa en dat een bepaalde groep consumenten het koopt. Onze klanten zijn tevreden dat we hen het hele jaar door van product kunnen voorzien, want zo moeten ze geen leveranciers in verschillende landen meer zoeken om een continue aanvoer te hebben, zoals ze vroeger wel deden met import vanuit de Verenigde Staten, Australië, Marokko of Israël."

Binnenkort durian naar VS en Europa
Over 2 of 3 weken zal Prime Tropics ook z’n allereerste volumes durian exporteren. "Behalve onze teelt is er in heel Latijns-Amerika geen commerciële aanplant van durian. Het idee om met dit product aan de slag te gaan is ontstaan tijdens een bezoek dat we brachten aan onze klanten in de Verenigde Staten, aan wie we rambutan leveren. Daar zagen we dat durian op de markt werd gebracht en dat er goede vraag naar was, maar ook dat de logistiek gecompliceerd was, omdat het fruit uit Thailand werd geïmporteerd. We begonnen onderzoek te doen naar de teelt en we kochten onze eerste bomen. Vandaag de dag hebben we 8.000 planten staan op onze percelen", vertelt Edilson. "We hebben al een aantal testzendingen naar de Verenigde Staten gedaan en onze klanten zijn erg blij met de kwaliteit van het in Guatemala geteelde fruit, en vooral met het feit dat we ons zo dichtbij bevinden."

"We gaan ook proefzendingen doen naar Europa, waar onze klanten ons hebben gevraagd om wat partijen te sturen. Zowel in de VS als in Europa wordt durian voorlopig hoofdzakelijk geconsumeerd door de Aziatische gemeenschap, maar dat kan gauw veranderen. Iets soortgelijks gebeurde met rambutan. In 2008 begonnen we dit product te exporteren naar wat we de 'nostalgische markt' noemden, omdat het destijds alleen aan de Aziatische gemeenschap werd verkocht, maar in de Verenigde Staten en in heel Midden-Amerika is rambutan nu een product dat door een breed segment van de bevolking wordt geconsumeerd."

Durian is het nieuwste product van Prime Tropics, maar er is meer op komst. "Boeddha's hand en bergamot vallen ook binnen ons blikveld. In een niet al te verre toekomst willen we deze twee exoten op commerciële schaal telen."

Voor meer informatie:
Prime Tropics
Tel: +502 5700 0052 (Guatemala)
eddy@primetropics.com
www.primetropics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven