Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikateelt in Murcia herstelt na 30% terugval

De paprikaoogst in de buitenteelt is zich aan het herstellen in de regio Murcia na een eerste seizoensdeel met ongeveer 30% minder paprika’s als gevolg van het slechte weer in het vroege voorjaar.

"De overvloedige regens en bewolking in de maanden maart en april hebben de vruchtzetting in de war gestuurd, waardoor de paprikaoogst tot nu toe met ongeveer 30% is gedaald. Maar week 23 halen we weer de gebruikelijke volumes", zegt Ángel Izquierdo, directeur van de Soltir-veiling in Murcia.

In Almería eindigde het paprikaseizoen later dan gebruikelijk en hoewel er een overlap was met de start van de oogst in Murcia, was er geen overaanbod op de markt. "In de hele maand april is de paprikaoogst in Almería op peil gebleven, maar dat is uiteindelijk wel positief geweest wegens de lage beschikbaarheid van ons aanbod. Het is tot nu toe een seizoen geweest met veel ups en downs. Op bepaalde momenten was de groene paprika duurder dan de rode, vanwege de schaarste in Almería. De Nederlandse paprika’s zijn wegens de hoge prijzen voor ons ook geen concurrentie geweest in onze afzetmarkten. In week 24 is de Nederlandse aanvoer gedaald, maar die zal de komende twee weken zeker weer stijgen", legt Ángel Izquierdo uit.

Door de beperkte volumes zijn de prijzen tot nu toe gemiddeld ruim
€ 2,5 per kilo op de veilingen, met uitschieters van meer dan € 4 op momenten dat er nauwelijks product beschikbaar was.

"Hoewel het erg hoge prijzen lijken, blijven het gebrek aan productie en de stijging van de teelt- en verpakkingskosten dit jaar aan de winstmarges van telers en pakstations knabbelen. De supermarktketens lijken niet bereid de prijzen aan te passen aan de omstandigheden", zegt Izquierdo.

Het paprikaseizoen in Murcia zal naar verwachting in augustus eindigen. Dat is eerder dan gebruikelijk en heeft te maken met het recente verbod op 1,3 dichloorpropeen voor bodemontsmetting bij de teelt van gewassen als paprika en aardbeien. "Door het verbod op dit ontsmettingsmiddel, zullen we onze toevlucht moeten nemen tot de techniek van biosolarisatie van de grond, die tot en met augustus is toegestaan. Dus zullen we ons paprikaseizoen moeten inkorten."

Voor meer informatie:
Ángel García Izquierdo
Soltir
Tel: +34 968 334 800
Autovía San Javier-Murcia, Km22.
30592 San Cayetano (Murcia) - Spanje
angel@soltir.com
www.soltir.com

Publicatiedatum: