"Spanje beleeft een zeer gecompliceerd steenfruitseizoen"

Ets Meseguer is ruim een maand geleden begonnen met het steenfruitseizoen, met steenfruit uit Spanje. "Dit jaar is het seizoen zeer gecompliceerd", vertelt Benoît Maillard-Guillon van het in onder meer steenvruchten gespecialiseerde importbedrijf. "Als gevolg van de verschrikkelijke weersomstandigheden van de afgelopen maanden in alle teeltregio's in Spanje waren er wat problemen met de teelt ontstaan."

Beperkt aanbod als gevolg van het slechte weer
Het slechte weer heeft een heel grote impact gehad op de beschikbare partijen steenfruit en de kwaliteit van de oogst. "Het aanbod is dit jaar zeer beperkt omdat de boomgaarden zwaar getroffen zijn en omdat we bij het sorteren van het fruit streng hebben moeten selecteren om fruit van de beste kwaliteit aan te kunnen bieden. Dit maakte het aanbod beperkt. Helaas hebben de kleinhandelaren op het gebied van de prijzen ook niet echt een rol kunnen spelen: de prijzen bleven zeer hoog en hebben daardoor de afzet beïnvloed. Dit seizoen is dus bijzonder ingewikkeld voor zowel de teelt als de afzet."

Steeds populairder wordend premiumassortiment
Deze situatie heeft Spanje ertoe aangezet de voorkeur te geven aan de binnenlandse markt, die het beter doet dan de exportmarkt, met een goede vraag en een beperkt aanbod. "Ondanks dit alles zijn we erin geslaagd dit jaar op de Franse markt aanwezig te zijn door onze klanten abrikozen, perziken en nectarines uit Spanje te leveren, van de gebruikelijke premiumkwaliteit. Onze klanten zijn trouw en de vraag naar deze producten is de laatste jaren toegenomen. Het vorige seizoen was zeer goed. We zijn er wat de smaakkwaliteit van onze rassen betreft op vooruitgegaan. Die rassen zijn bovendien goed op de markt gebracht. Tegenwoordig willen sommige van onze klanten die voorheen alleen Franse producten kochten, vanwege de kwaliteit nu ook wat producten uit Spanje."

Ets Meseguer rondt het abrikozenseizoen in Murcia over ongeveer twee weken af. Het seizoen van Badaroz eindigt over drie weken en dat van de provincie Lleida begin september, minstens een maand  eerder dan gebruikelijk.

Het Corsicaanse seizoen ziet er veelbelovend uit
Behalve het Spaanse steenfruit verhandelt Ets Meseguer ook steenfruit uit Corsica onder het eigen merk 'Revelation'. "De kwaliteit van het Corsicaanse fruit is dit jaar heel goed. Omdat we enkel de beste kwaliteit willen bieden is ons eigen merk ook nog eens HEV gecertificeerd. De consumenten wachten meestal met spanning op de producten uit Corsica, maar we gaan pas van start als de smaakkwaliteit ervan precies goed is. Ons doel is niet om als eerste met het seizoen te beginnen, maar om ons echt op de kwaliteit van onze producten te focussen. Natuurlijk heeft dit kwaliteitsniveau een prijs, maar onze klanten blijven nog altijd om meer vragen. Het leggen van deze producten in de schappen loont dus echt de moeite."

Voor meer informatie:
Benoît Maillard-Guillon
Ets Meseguer
+33 146 864 170
benoit@etsmeseguer.fr  
www.etsmeseguer.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven