Overzicht wereldmarkt perziken, nectarines en paraguayo's

Perziken, nectarines en paraguayo's zijn dit seizoen over de hele wereld populair gebleven, en veel markten melden dat de sterk aanhoudende vraag het mogelijk heeft gemaakt de prijzen hoog genoeg te houden om de hogere teeltkosten waarmee veel telers te maken hebben, te compenseren. Alleen Zwitserland lijkt te lijden onder een gebrek aan vraag. Maar het is voor veel van de Europese teeltgebieden nog vroeg in het seizoen, en de prijzen kunnen mogelijk dalen als er meer aanbod op de markt komt. Voorlopig zijn de vooruitzichten voor velen echter optimistisch.

Nederland: Nette prijzen Spaans steenfruit
Het Spaanse steenfruit mag zich volgens een Hollandse importeur verheugen in een redelijk goede vraag. "Afgelopen week was het wat drukker dan nu, maar we mogen niet klagen. Prijzen liggen op een redelijk niveau. Er werden aanzienlijk lagere volumes aangekondigd. Nu verschilt dat behoorlijk per leverancier, maar ik voorzie toch voldoende steenfruit op de markt. Zo zijn er voldoende perziken op de markt. Prijzen liggen op een goed niveau. Grote maten zijn er nog niet zoveel beschikbaar, daardoor worden er veel perziken verpakt in de 10x1 kg. De prijzen vind ik nog wel netjes te noemen met een niveau rond de 6,50-7 euro voor de dikke maten, 6-6,50 euro voor maat 28 en 5,50 voor de maten 30-32. De prijs van de verpakte perziken liggen rond de 11-12 euro, maar deze komen van de 14-15 euro af. De prijs van nectarines ligt over de hele linie iets hoger, maar die zijn er ook een stukje minder. Voor paraguayo's liggen de prijzen voor de beste maten (dubbel A) rond de 10 euro, de A-tjes rond de 9 euro en de B'tjes rond de 8,50 euro. De donutverpakking (10x500 gram) wordt voor een prijs rond de 8,50-9 euro verkocht.”

België: Goede vraag, maar gebrek aan grotere maten steenfruit
Op de Belgische markt is er genoeg volume aan perziken en nectarines op het moment. "Ondanks de voorspelling door het onstuimige weer, is er nog genoeg de kant van België opgekomen", zo vertelt een Belgische handelaar. "Dit zijn wel vooral de kleinere maten. Van de grote maten valt het aantal iets meer tegen. De vraag is de laatste weken aanzienlijk toegenomen. Het prachtige weer van de laatste tijd heeft dit uitermate goed gedaan, waardoor we kunnen spreken van mooie prijzen voor beide producten."

Duitsland: Merkbaar hogere prijzen dan in voorgaande jaren
De overwegend Spaanse leveringen van nectarines en perziken op de Duitse markt zijn dit seizoen blijkbaar toegenomen. Italiaanse partijen volgden qua belang, maar over het geheel genomen speelden zij slechts een kleine rol. De eerste Franse aanbiedingen kwamen ook in Noord-Duitsland op de markt tegen 4 euro per kg, wat betekent dat zij qua prijs aan de bovenkant van het gamma zaten. Turkse importen zijn tot nu toe alleen in Zuid-Duitsland aangetroffen, de eerste Griekse leveringen worden in week 24 verwacht. In het algemeen kon de vraag de verruimde beschikbaarheid niet bijbenen. De prijzen lagen merkbaar hoger dan in voorgaande jaren.

Zwitserland: Moeilijke start van het seizoen
Volgens een Zwitserse importeur en retailleverancier is het Spaanse steenfruitseizoen tot nu toe moeizaam van start gegaan. "De vraag zou beter kunnen, maar wat ons het meest stoort is de slechte kwaliteit als gevolg van de hevige regenval in de Spaanse teeltgebieden. De brixwaarde van de eerste Spaanse nectarines lag bijvoorbeeld ver onder de voorkeuren van de moderne consument."

Frankrijk: Grote volumes en dynamische consumptie
De Franse oogst van perziken en nectarines bedraagt dit jaar 200.000 ton, wat dicht bij het normale potentieel ligt en dus een duidelijke stijging van 20% betekent ten opzichte van 2021. In Languedoc en Roussillon heeft de vorst dit jaar weinig invloed gehad. Vooral Roussillon is relatief gespaard gebleven. De boomgaardbelasting is verminderd, met lichte verdunning. De opbrengsten zijn hoger dan vorig jaar. In het bassin lijkt een herbeplantingsdynamiek op gang te komen. In PACA heeft de vorst weinig zichtbare schade toegebracht aan de boomgaarden. De oogst is hoger dan in 2021, maar 8% lager dan het gemiddelde over vijf jaar, terwijl de oppervlakten stabiel blijven. In het Rhônedal was het effect van de vorst minder groot dan vorig jaar, omdat het werd getemperd door de wind en de bewolking. De Baronnies en de vallei van de Eyrieu in de Ardèche zijn echter de meest getroffen gebieden.

Het huidig oogstniveau zou de Franse sector in staat moeten stellen een goed seizoen in 2022 te realiseren, een jaar dat wordt gekenmerkt door een sterke vroegheid en een seizoenstart met relatief grote volumes. Het assortiment van de vier kleuren (gele en witte perziken en gele en witte nectarines) is in alle Franse regio's volledig.

Wat de markt betreft, komt de zwakke Spaanse concurrentie het Franse fruit ten goede en hebben de goede weersomstandigheden een zeer goede kwaliteit van de producten en tegelijk een gunstige vraag mogelijk gemaakt. De verkoop van perziken en nectarines is vorige week versneld en volgende week zullen in de meeste Franse detailzaken acties worden opgezet om de verkoop te stimuleren.

Italië: Vraag naar perziken en nectarines hoger dan aanbod
Een grote Italiaanse marktdeelnemer zegt dat de hoeveelheden perziken en nectarines nog steeds laag zijn, vooral de nectarines in zowel Zuid- als Noord-Italië. De volledige oogst van de Big Bang-variëteit is enkele dagen geleden begonnen, zodat de volumes naar verwachting zullen toenemen. De vraag is momenteel groot en er wordt niet volledig aan voldaan. Met de komst van grotere hoeveelheden zou het product zonder problemen moeten kunnen worden afgezet wegens de geringe aanvoer uit Spanje.
Op dit moment zijn de prijzen goed. Voor perziken is er een goed evenwicht, nectarines hebben prijzen die 20 cent/kg hoger liggen dan perziken. De komende weken zullen verwarrend zijn door de versnippering van het aanbod en de teeltgebieden. Noordelijke en zuidelijke gebieden vallen samen wat de rijping betreft door de zeer hoge temperaturen in het zuiden die de grootte en de stevigheid in het gedrang brengen. Er zijn goede verwachtingen voor juli en augustus.

Volgens de gegevens heeft 69,5% van de Italiaanse huishoudens ten minste één keer perziken gekocht (vast of variabel gewicht) in de laatste 12 maanden eindigend in april 2022. Ook de aankoopfrequentie is interessant met 7,7 gemiddelde aankoophandelingen per jaar per huishouden, met een gemiddelde aankoop per handeling van 1,34 kg.

Spanje: Goede prijzen wegen op tegen stijging teeltkosten 
Het Spaanse perzik-, nectarine- en paraguayoseizoen is in de vroege teeltgebieden, zoals Sevilla en Huelva, reeds afgelopen. Het seizoen werd gekenmerkt door een goede vraag op de Europese markt, zodat de prijzen op een goed niveau zijn gebleven en het eindresultaat positief zal zijn, ook al zijn de teeltkosten met 30% gestegen. Murcia is nu in de laatste weken van zijn seizoen, met een oogstdaling van ongeveer 20%, en Extremadura is nu in volle gang met normale volumes. In deze regio verruilen de telers de pruimen - de belangrijkste teelt in dit gebied - voor nectarines en paraguayo's.

Tot nu toe melden de telers en exporteurs van deze regio's een goede vraag en prijzen die de kostenstijging dekken en goede winsten opleveren. De eerste perziken en nectarines beginnen nu ook te worden geoogst in enkele vroege gebieden in Catalonië, waar de oogst met ongeveer 70% zal dalen en 166.910 ton zal bedragen. Dit zal het tweede opeenvolgende jaar zijn waarin de Catalaanse oogst ernstig wordt getroffen door weersomstandigheden. De vorst begin april heeft een groot deel van de oogst verpest, evenals in de regio Aragon waar ongeveer 60 tot 70% van de oogst verloren is gegaan. Dit was de strengste vorst van de laatste 40 jaar. Ook hebben in april (op 20 en 23 april) 2 hagelstormen schade toegebracht aan enkele productieve gebieden. De eerste veroorzaakte geen grote schade, maar de tweede trof ongeveer 500 hectare in Catalonië. Zowel Catalonië als Aragon vertegenwoordigen meer dan 70% van de Spaanse oogst. Daarom zal er vanaf midden juni opnieuw een gebrek aan evenwicht zijn tussen vraag en aanbod. Er zal veel minder aanbod van perziken en nectarines zijn en de prijs zal naar verwachting hoog blijven. Om die reden hadden de grote supermarkten hun bestellingen dit jaar al lang van tevoren moeten plannen om voldoende product in hun schappen te hebben.

Noord-Amerika: Hoge prijzen compenseren stijging productie- en teeltkosten
De aanvoer van steenfruit is sterk nu het midden van het seizoen in Californië is ingegaan. Een teler/verlader is over ongeveer 10 dagen klaar met de oogst van abrikozen, maar gaat door met het oogsten van geelvlezige en witvlezige perziken, nectarines en pruimen.

"De volumes zijn vergelijkbaar met vorig jaar," zegt hij. "We liggen zeven tot tien dagen voor op vorig jaar, wat meer in lijn is met de normale timing." De teler-verlader heeft een langer seizoen, dat begint in de laatste week van april en waarvan het fruit beschikbaar is tot de laatste week van oktober. "We hebben veel late gele perzikvariëteiten die in september en oktober in productie komen, zodat het om vers fruit gaat en niet om bewaarfruit," zegt hij.

De grootte lijkt zich ook te ontwikkelen. Het seizoen begon met fruit dat ongeveer één maat kleiner was dan wat de teler normaal zou willen zien. "Maar de sortering wordt beter naarmate we bij de rassen voor het midden van het seizoen komen. We zijn nu in lijn met de historische trends," zegt hij, eraan toevoegend dat het suikergehalte en de smaak op dit moment ook optimaal zijn.

Hoewel Californië de grootste staat is die steenfruit teelt, is er ook regionale teelt uit Georgia, South Carolina, Virginia, New Jersey, Colorado, Washington en British Columbia, Canada. "Sommige regio's zoals Georgia en South Carolina leveren op dit moment wel wat volume, maar hun oogst is gedaald door de weersinvloeden die ze tijdens de winter hebben gehad. Dat maakt ons seizoen een beetje aantrekkelijker," zegt de teler-verlader.

Dat helpt de vraag naar Californisch steenfruit te vergroten. "We zijn blij dat de mensen steenfruit in het algemeen consumeren", zegt hij.
En hoewel de prijzen sinds het begin van het seizoen stabiel zijn, zijn ze sterker dan vorig jaar, deels om de extra prijsstijgingen van de teeltmiddelen op te vangen die de sector heeft gezien. "De prijzen zijn in de eerste maanden van het seizoen enigszins stabiel gebleven. We hopen die prijsstabiliteit vast te houden," zegt hij.
Vooruitkijkend verwacht hij dat de volumes van gele perziken en gele nectarines de komende weken drastisch zullen toenemen en zegt hij dat de promoties in de retailhandel zullen beginnen voor de 4 juli-vakantie. Hij hoopt dat de promoties daarna het hele seizoen zullen doorgaan.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven