Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse telers niet betaald voor 30 à 40% van citrusexport naar Rusland

De Marokkaanse Interprofessionele Federatie voor Citrus (Maroc Citrus) raamt dat de uitstaande schuld van naar Rusland verzonden citrus meer dan € 54 miljoen bedraagt. De organisatie, die onlangs een brief stuurde aan het ministerie van Landbouw, het ministerie van Financiën en de Beroepsvereniging van Marokkaanse Banken, raamt het risico op niet-betaling door Russische klanten als gevolg van het weren van Rusland uit het betalingsverkeerssysteem Swift op 30% à 40% van de mandarijnenexport.

De Marokkaanse citrusexport stond in 2021 in voor 10% van de totale Russische import van 1,7 miljoen ton. "Vandaag de dag blijft de kwestie aanslepen door de voortzetting van de Russisch-Oekraïense oorlog. Onze vrees wordt stilaan waarheid, nu we het einde naderen van ons exportseizoen", staat te lezen in een artikel van de Marokkaanse zakenkrant Les Inspirations Éco.

De bron geeft aan dat een mogelijke oplossing het gebruik van een compensatiemechanisme zou kunnen zijn tussen de Russische import en de Marokkaanse citrusexport (ruilhandel), of de betaling in roebels of dirhams.

Deze situatie wordt verergerd door de forse daling van de roebel ten opzichte van de dollar en de euro na de laatste sancties tegen Rusland.

Bron: leseco.ma / larazon.es

Publicatiedatum: