Populariteit Australische fingerlimes groeit

Green Valley Fingerlimes, een grote Australische teler van fingerlimes, merkt dat de vraag naar het product niet alleen onder haar lokale klantenbestand toeneemt, maar ook internationaal.

Fingerlimes zijn een inheems Australisch gewas dat in het regenwoud voorkomt als struik. Eigenaar Jade King vertelt dat steeds meer mensen vertrouwd raken met deze fruitsoort, niet alleen in de foodservicebranche, zoals restaurants, cafés en bars, maar ook in de retail. 

"Een groot deel van het fruit dat we momenteel verkopen is in punnets voor de retail verpakt," zegt ze. "Uiteindelijk hoop ik dat ze een plaatsje krijgen in het schap naast blauwe bessen en aardbeien. Dit is een belangrijk doel, maar de sector moet zich nog iets verder ontwikkelen om dit te kunnen bereiken. Wat betreft de vraag merken we dat deze tegen het einde van het seizoen toeneemt. Ik hoop dat de vraag verder groeit en dat de soort meer bekendheid krijgt, zodat we onze aanwezigheid in grote supermarkten uit kunnen breiden. We hebben aan Coles in Western Australia geleverd en dat verliep uitstekend. We verkopen veel aan restaurants, maar de vraag neemt absoluut toe, mede onder invloed van televisieprogramma's zoals Masterchef. Toen ik mensen in het begin vertelde dat ik fingerlimes teelde, hadden ze vaak geen idee waar ik het over had, maar nu is dat niet langer het geval en dat is een goed teken."

Het bedrijf begon in 2012 met de teelt van fingerlimes. Green Valley teelt drie rassen: Champagne Red (1.200 bomen), Chartreuse (600 bomen) en sinds kort ook Emerald. King legt uit dat het fruit geschikt is voor gerechten waarin ook traditionele limes worden verwerkt, zoals salades, nagerechten en visgerechten. Het fruit heeft echter het voordeel dat het qua textuur afwijkt. 

"Ons meest verkochte ras is Champagne Red, dat we aan alle grote markten in Australië leveren," vervolgt King. "We exporteren ook naar internationale markten, hoewel dit als gevolg van de Covid-19-pandemie wel minder is geworden. Toch is Singapore nog altijd een sterke markt voor ons. 

We leveren ook aan restaurants en rechtstreeks aan koks en supermarktketens, zoals IGA. Het meest kenmerkende aspect aan het ras Champagne Red is de kleur, die varieert van champagne tot intens rood. Dit ras heeft een stugge schil waardoor het wat langer te bewaren is. Gekoeld kan dit ras 4 tot 6 weken worden bewaard. Koks vertellen ons dat deze fingerlime iets zoeter van smaak is. Het groenschillige ras Chartreuse heeft een kortere houdbaarheid. In tegenstelling tot Champagne Red bevat dit ras pitten. Ik zou de smaak omschrijven als die van 'Fizzwizz' (een soort snoep). Het binnenste is  parelwit. Het ras Emerald heeft een donkere schil en groene parels in het binnenste. We kunnen dus verschillende kleuren aanbieden."

Green Valley Fingerlimes is gevestigd in de regio Beerwah, in het achterland van de prachtige Sunshine Coast. Het fruit wordt zonder toepassing van chemicaliën geteeld op een gemengd bedrijf, waar naast seizoengroenten en -fruit ook gember en fingerlimes worden geteeld. Ook worden er Brangus-runderen en Wiltipoll-schapen op het bedrijf gehouden. Het seizoen van de Australische fingerlimes duurt ongeveer zes maanden en loopt van januari tot juni. 

"Ik kan het seizoen een beetje verlengen door de bloei te manipuleren, maar het afgelopen jaar was voor dit moeilijk," legt King uit. "We hebben momenteel nog volop fruit beschikbaar en we kunnen het seizoen nog wel iets rekken. We hebben nog product op voorraad voor de koks waaraan we leveren, zodat we deze jaarrond kunnen bedienen. Ik ga binnenkort naar het buitenland om te onderzoeken of onze fingerlimes internationaal kunnen worden geteeld. Ondanks dat de soort oorspronkelijk uit Australië afkomstig is, worden ze ook in andere werelddelen geteeld. Ook wordt er aan onderzoek gedaan op dit vlak. De komende twee weken zal ik me er ook in verdiepen. Hopelijk kunnen we de Australische identiteit van het product behouden. Op overzeese markten zien we de vraag toenemen. Hun seizoen is tegengesteld en de teelt neemt er toe."

Voor meer informatie:
Jade King
Green Valley Fingerlimes
 +61 405 125 791
GVAgriculture@gmail.com 
www.greenvalleyfingerlimes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven