Prijzen Georgische blauwe bessen voor seizoen 2022 hoog en vergelijkbaar met 2021

Georgische telers zijn vorige week begonnen met de export van blauwe bessen, de prijzen aan het begin van het seizoen zijn hoog en vergelijkbaar met het seizoen 2021, ook al zijn de arbeidskosten gestegen. De export van blauwe bessen is begonnen met hoge prijzen omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod. Exporteurs betalen telers, afhankelijk van de kwaliteit, prijzen van
€ 4,75 tot 6,65 per kilo.

De kwaliteit wordt afgemeten aan de grootte, de zachtheid en het uiterlijk van de bessen. Gewoonlijk bezoeken de exporteurs het veld om zelf de kwaliteit te controleren. Vaak worden blauwe bessen rechtstreeks van het veld verkocht zonder voorafgaande koeling en opslag van de oogst door de telers.

Volgens officiële handelsgegevens bedroeg de gemiddelde uitvoerprijs van Georgische blauwe bessen in juni 2021 5,99 euro, maar daalde deze in juli tot 4,75 euro. De telers verwachten dit seizoen hetzelfde scenario. In juli zullen de prijzen veel lager liggen, omdat het aanbod dan zijn hoogtepunt zal bereiken.

Het grootste deel van de oogst wordt verkocht aan exporteurs naar Rusland, hoewel sommige telers van plan zijn naar landen in het Midden-Oosten, waaronder de VAE en Qatar, te exporteren via de lucht en zelfs over land.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven