Nieuws ras uit substraatproeven scoort ook in vollegrondsteelt

Aardbeienras Parlando ten doop gehouden

Tholen - Een feestelijk moment in Stevensweek deze week. Tijdens de Vollegrondsdag van Fresh Forward vond dinsdag 14 juni de doop plaats van het nieuwe aardbeienras Parlando. Uniek is dat dit nieuwe ras - voorheen bekend onder het nummer FE2117 - uit de proeven voor de substraatteelt kwam. Echter, de testen wezen uit dat het ras ook geschikt is voor de vollegrondsteelt.

"Mooi weer en een mooie opkomst", zo vat Jurgen Verheyen, Marketing Manager Aardbei van Fresh Forward Marketing & Breeding de doop van het nieuwe ras samen. "De friends van Fresh Forward waren present, variërend van de marketingpartners, de vermeerderaars van onze planten, de testers van Parlando, onze eigen veredelaars en de aandeelhouder Fragaria Holland."

Volgens de Marketing Manager scoort Parlando voornamelijk goed op vruchtkwaliteit. "Deze aardbei heeft een mooie rode kleur, een goede houdbaarheid en een mooie vorm, wat hem erg geliefd maakt bij de handelspartijen. Bovendien is de smaak goed. Er zit een klein 'Elsanta-zuurtje' in, daar houden we in Nederland en België wel van."

"Parlando is een middenvroege junidrager en onderscheidend aan dit ras is dat het een goede tolerantie heeft tegen Phytophthora Cactorum", vertelt Jurgen "Dat is echt een troef ten opzichte van sommige andere rassen. Daarnaast geeft Parlando een hoge opbrengst en heeft een goede vruchtmaat."

"Die combinatie van eigenschappen maken de Parlando veelbelovend. Ik verwacht dat het ras een deel van de Elsanta- en Sonata-markt kan innemen. Het ras is geschikt voor veel Europese teeltgebieden, van de Benelux, tot Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Schotland, Ierland en Noord-Italië toe. Voor het komende seizoen is nog plantmateriaal beschikbaar, we verwachten over het miljoen planten heen te gaan."

Het ras is niet exclusief en kan dus door iedereen geplant en vermarkt worden. "Onder meer partijen als FruitMasters, The Greenery, Coöperatie Hoogstraten en BelOrta hebben het ras het afgelopen jaar al gevolgd. Zij tonen zich erg positief door de combinatie van de smaak, het mooie uiterlijk en de goede houdbaarheid."

Fresh Forward Marketing & Breeding koos traditiegetrouw voor de rasnaam weer voor een term uit de muzikale wereld en dat is met de Parlando niet anders. De Parlando staat voor een muzikale voordracht, waarbij de tekst niet gezongen, maar gesproken wordt. "Denk aan 'De Vlieger' van André Hazes, maar 'Het is moeilijk bescheiden te blijven' is in dit geval misschien een treffender voorbeeld", besluit Jurgen lachend.

Voor meer informatie:
Jurgen Verheyen
Fresh Forward Marketing & Breeding
Tel: +32 478 95 2710
Jurgen.Verheyen@fresh-forward.nl
www.fresh-forward.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven