Toekomstmakers voeren het gesprek over reststromenverwerking op Dutch Fresh Port

Dutch Fresh Port is een nieuw initiatief rijker. Toekomstmakers brengt lokale ondernemers en experts samen om te komen tot praktische oplossingen voor relevante (en lokale) vraagstukken Tijdens de eerste editie Toekomstmakers ging het over de toekomst van het verwerken van reststromen op Dutch Fresh Port. En dat smaakt naar meer. Zo bericht Dutch Fresh Port. Initiatiefnemer Dineke van Meeuwen van Verse Grond. "Het blijft niet bij één gesprek, we willen het onderwerp levendig houden en uiteindelijk tot oplossingen komen."

Een kort beeldverslag van deel 1 van Toekomstmakers kun je hier bekijken.

Kan men groenten en fruit met een 'vlekje', dat anders wordt weggegooid, een andere bestemming en nieuwe waarde worden gegeven? Kan worden bijgedragen aan het tegengaan van voedselverspilling op grote schaal? Dertig ondernemers van Dutch Fresh Port en ondernemers en experts in de nieuwe circulaire economie zijn daarover het gesprek aangegaan.

Mooie voorbeelden
Er kwam een aantal mooie voorbeelden aan bod van hoe 'afval' nog prima gebruikt kan worden. Siemen Cox van Bluecity (dat zich ontwikkelt van leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in Rotterdam én de regio) vertelde over het kweken van paddenstoelen op miljoenen kilo’s koffiedik. Deze paddenstoelen worden verwerkt in bier, bitterballen en kroketten. Ondernemer Wouter Bijl van Cider Cider gebruikt overgebleven appels en peren om ciders te maken. Werken met reststromen vraagt een andere manier van denken, is zijn ervaring. Zeker omdat het om versproducten gaat. Je moet flexibel zijn, snel kunnen schakelen. Je kunt elke dag gebeld worden dat iemand nog appels of peren voor je heeft. Dan moet je die wel op kunnen halen.

Innovation Board BAR
De Innovation Board BAR, die samen met Dineke van Meeuwen Toekomstmakers in het leven heeft geroepen, subsidieert initiatieven die bijdragen aan innovatie op onder andere Dutch Fresh Port. Verse Grond zelf is hard bezig om de zogenaamde Robin Food Hub te vullen met food startups en met het organiseren van events rondom dit thema.

Het eerste seizoen van Toekomstmakers bestaat uit drie events. Elk event heeft een eigen overkoepelend thema.

Bron: Dutch Fresh Port


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven