Eric Godard, Agence Laparra:

"Deze week zal het vooral een uitdaging worden om het juiste evenwicht te vinden op de meloenmarkt

"De meloenmarkt is voortdurend in ontwikkeling", vertelt Eric Godard, manager bij het Franse Agence Laparra, gevestigd op de MIN-markt van Rungis. "In mei hadden we te maken met een tekort aan product, omdat de beplante arealen in Marokko en Spanje kleiner waren, de weersomstandigheden in die regio's de teelt hebben vertraagd en er hierdoor een hele periode sprake was van een kleine opbrengst en een gebrek aan meloenen."

Een groeiend aanbod
De situatie is deze week echter veranderd. "Op dit moment neemt het aantal partijen meloenen vanuit Spanje toe en ook het Franse aanbod aan meloenen groeit aanzienlijk. De komende dagen zullen er veel Franse en Spaanse meloenen op de markt worden aangeboden. Zodra het aantal partijen toeneemt, ziet de verdeling er meteen anders uit. De tendens is om dan over te schakelen op de Franse partijen, maar de Spaanse partijen bevinden zich ook op de markt en een evenwicht vinden is dan niet altijd even gemakkelijk."

Prijzen die de consumptie stimuleren en een eerlijke vergoeding voor telers garanderen
De echte uitdaging deze week zit 'm in het vinden van het juiste evenwicht op het gebied van de prijzen. "Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat we de overgang kunnen maken van een markt met een te groot aanbod en te hoge prijzen die de consumptie hebben afgeremd, naar een markt die naar behoren wordt bevoorraad. Er moet snel een evenwicht worden gevonden in de prijzen die de afzet en daarmee de consumptie stimuleert en tegelijk een eerlijke vergoeding voor telers garanderen. De telers mogen immers niet worden vergeten in een tijd waarin de teeltkosten aanzienlijk zijn gestegen. Het is echter nog maar de vraag of de markt zich goed genoeg zal stabiliseren om de meloenen op waarde te kunnen schatten en tegen de juiste prijzen af te kunnen zetten." 

Meloenen van goede kwaliteit
Zeker is dat de goede kwaliteit van de meloenen en de gunstige weersomstandigheden van de afgelopen dagen de consumptie hebben gestimuleerd. "De afzet verloopt op dit moment goed. Er is geen sprake van een overvloed aan nieuwe of oude producten op de markt. De meeste telers werken namelijk op just-in-time-basis en leveren meloenen van goede kwaliteit. Laten we hopen dat de zomerse temperaturen deze week een gunstig effect zal hebben op de vraag."

Focus op de watermeloenenmarkt
De watermeloenmarkt heeft te maken gehad met soortgelijke problemen met betrekking tot het aanbod als de meloenmarkt. "Om dezelfde redenen was de watermeloenmarkt onderbevoorraad met Spaanse producten. De slechte weersomstandigheden hebben geleid tot een slechte vruchtzetting, waardoor de teelt is vertraagd en de opbrengst kleiner is. Het aantal partijen neemt licht toe, maar dit jaar is er wel een kleiner aantal arealen beplant, waardoor het aanbod aan Spaanse watermeloenen beperkt blijft. Hierdoor moet het aanbod op de Franse markt binnenkort worden aangevuld met producten vanuit Italië, Griekenland en Frankrijk. Wel is het zo dat de hittegolf, waarvan nu in Europa sprake is, verder een zeer positieve uitwerking op de vraag naar watermeloenen heeft. Hoewel de prijzen lager zijn, zal de vraag goed blijven zolang de temperaturen hoog zijn."

Voor meer informatie: 
Eric Godard Durand 
Agence Laparra 
62A, rue de Montpellier 
Bat C2 - 94622 Rungis, Frankrijk  
Tel.: +33 6 09 22 20 84 
eric.godard@laparra.fr    
www.laparra.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven