"Het aanbod aan Red Label abrikozen, perziken en nectarines groeit aanzienlijk"

Jérôme Jury, teler en voorzitter van l'Organisme de défense et de gestion (ODG), de Organisatie voor Beheer en Bescherming Qualité Fruits Plus, begint aan zijn 38e Franse abrikozenseizoen. Tot nu toe gaat alles goed. "We zijn twee weken geleden met het seizoen begonnen. Vorig jaar hadden we een heel bijzonder seizoen, met een beperkte opbrengst en een zeer trage afzet, maar de situatie is dit jaar totaal anders. De Franse opbrengsten zijn goed en de concurrentie vanuit Spanje is beperkt. De aangename temperaturen zijn gunstig voor de consumptie en de hoge zonnestand is gunstig voor de Brix-waarde en de kwaliteit van de abrikozen. Tot nu toe is er hierdoor sprake van een goed evenwicht tussen vraag en aanbod."

De vraag is voortaan gericht op de kwaliteit van de smaak
Voor de ODG Qualité Fruits Plus staat kwaliteit centraal. Het doel is de kwaliteiten te laten zien van dit kleine steenfruit die te lang op basis van visuele criteria is geselecteerd. "Decennialang zijn abrikozen vooral beoordeeld op hun uiterlijk: goede abrikozen moesten een mooie rode kleur hebben en lang houdbaar zijn in de schappen. Er zijn echter telers, waaronder ikzelf, die zich altijd op de smaakkwaliteit van onze abrikozen hebben gericht, maar het was moeilijk om de tuinbouw- en handelsmethoden op het gebied van de boomteelt te veranderen. Gelukkig heeft de situatie zich de laatste jaren flink ontwikkeld dankzij de wens van consumenten om vooral van abrikozen uit Frankrijk te genieten."

Een label dat zich heeft herpakt
Om aan de vraag naar kwaliteit te kunnen voldoen, is in 1998 het Red Label-initiatief in het leven geroepen. "Dit initiatief is ontstaan in de regio Rhône-Alpes. Wij waren van mening dat het Red Label de meest geschikte certificering was om de kwaliteit van het fruit te kunnen waarderen, omdat het echt uitmuntendheid op het gebied van smaak garandeert. Het Red Label bestaat al meer dan 20 jaar, maar tot 2016 is er niet veel veranderd, vooral als gevolg van de zeer strenge specificaties die stellen dat er bijvoorbeeld niet meer dan 5 dagen tussen het oogsten en het op de markt brengen mag zitten."

"Sinds 5 jaar proberen we, samen met de ODG Qualité Fruits Plus, de Red Label abrikozen, perziken en nectarines nieuw leven in te blazen. In het kader hiervan hebben we ons assortiment uitgebreid met 9 nieuwe rassen die allemaal een hoog smaakpotentieel hebben en waarvan de oogst zich uitstrekt van begin juni tot 10 augustus. Hierdoor kunnen we onze klanten momenteel Red Label abrikozen aanbieden. Op dit moment gaat het wat de teeltactiviteiten betreft goed. Nu we omringd zijn door gemotiveerde en gepassioneerde telers die zeer goed samenwerken, zijn we er klaar voor om onze afzetactiviteiten zodanig te ontwikkelen dat we aan deze vraag naar kwaliteit kunnen voldoen."

De zeven commerciële bedrijven die samen de ODG Qualité Fruits Plus vormen, verhandelen hun Red Label abrikozen in precies dezelfde verpakking, een bakje van 750 gram."

Een initiatief van perzik- en nectarinetelers
Door de Red Label perziken en nectarines te promoten, geeft de ODG Qualité Fruits Plus aan bereid te zijn om te breken met een verleden waarin de smaakkwaliteit van de abrikozen te vaak werd vergeten. "Vanwege een behoefte om met name de smaakkwaliteit te promoten, zagen de Red Label perziken en nectarines uiteindelijk in 1987 het levenslicht. De abrikozen, die met dezelfde problemen te kampen hadden, volgden al snel in hun voetsporen. Vervolgens is veel energie gestoken in de verbetering van de perzik- en nectarinerassen. Alle rassen die wat betreft de smaak teleurstelden, zijn vervangen door een zeer interessant assortiment rassen waarmee de telers kunnen voldoen aan de kwaliteitscriteria die in het Red Label-productdossier  zijn vastgesteld. De telers hebben daarnaast hun beheer van de boomgaarden aanzienlijk verbeterd", legt Anne-Lise Chaussabel, adviseur Boomfruitteelt bij de Landbouwkamer van het departement Drôme, uit.

Op dit moment worden de Red Label perziken en nectarines verkocht in een nieuwe verpakking: een bakje met 4 vruchten.

Veeleisende specificaties
"De eisen voor de abrikozen zijn vergelijkbaar met die voor de perziken en de nectarines. De rijpheid moet optimaal zijn, het suikergehalte moet hoog zijn en de abrikozen moeten stevig genoeg zijn om goed te kunnen worden bewaard tot ze de consumenten bereiken. De abrikozen mogen geen enkel visueel gebrek vertonen en de tijd dat ze in de gekoelde opslag liggen, moet zo kort mogelijk zijn."

De kwaliteitsaanpak beantwoordt aan zeer strikte specificaties en om de aanpak te kunnen laten slagen moet de vergoeding in verhouding zijn met de inspanningen van de telers, in een context waarbij de inflatie de markt verzwakt. "Deze uitdaging is ambitieus, maar dat maakt het alleen maar interessanter," legt Jérôme Jury uit. "De lat ligt hoog, maar wij geloven erin!"

Voor meer informatie:
Jérôme Jury
ODG Qualité Fruits Plus
Jerome.jury@wanadoo.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven